Da li znate ko je izumeo pivo?

0

Kada su u pitanju izumi koji su promenili i obeležili istoriju prvo što nam padne na pamet su muška imena poput Tomas Edison, Nikola Tesla, Leonardo da Vinči i Alfred Nobel. Međutim, šta je sa ženama koje su svojim radom obeležile istoriju?

1. Pivo
Iako sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo ko je zaista prvi proizveo pivo kakvo se pije u današnje vreme, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore kako je to bila žena, tačnije žene. Naime, pre 7 000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bila je to veština koju su radile isključivo pripadnice lepšeg pola. Pivo se tada smatralo božijim darom, a sudeći po njegovoj zastupljenosti danas ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrednim ženskim rukama.

2. Brisači na automobilu
Meri Anderson se davne 1903. godine setila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni – patentirala je mehaničke brisače za vetrobranska stakla. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nakon više godina, danas vožnju automobilom ne možemo ni da zamislimo bez njenog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

3. Monopol
Elizabet Megi je glavna i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala „The Landlord's Game“ i patentirana je 1903. godine. Iako je današnja namena dobra zabava i druženje sa porodicom i prijateljima, ova dizajnerka je igru osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekat koji donosi pohlepa i gramzivost.

3. Solarno grejanje
Mađarica Marija Telkes je odgovorna za prvo grejanje na solarnu energiju. Ona se 1925. godine preselila u Ameriku i zaposlila na projektu, koji se bavio isključivo ovom problematikom. 1940. godine razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspešna žena – arhitekta Eleanor Rejmond.

4. Protivpožarne stepenice
Prve protivpožarne stepenice na spoljašnjoj strani zgrade, koje u slučaju opasnosti poput požara imaju zadatak da olakšaju evakuaciju 1897. godine je izumila Ana Konli. Njenu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a ova fantastična zamisao se održala i do današnjeg dana.

5. Pancirka
Verovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka izumila je žena. Njeno ime je Stefani Kvolek, a istraživanje koje je sprovodila rezultiralo je izumom pancirke, tačnije materijala koji se koristi u izradi istih. Izum je patentirala 1966. godine. Ali, to nije bilo njeno jedino otkriće. U bogatoj karijeri dugoj 40 godina, ova žena je patentirala više od 40 različitih izuma, pa je uvrštena u Kuću slavnih pronalazača (Inventor's hall of Fame).

Izvor: Stil
Foto: Morguefile – dieraecherin

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.