Žene biraju muškarce po mirisu

0

Žene biraju partnere po mirisu, pokazalo je jedno istraživanje Laboratorije za imunogenetiku i histokompatibilnost Univerziteta Parana. Zanimljivo je da se ne radi o jednostavnom telesnom mirisu koji se, u slučaju da je neugodan, prikriva parfemima ili dezodoransima.

Zapravo se radi o setu gena koji je nazvan MHC i koji treba da bude komplementaran MHC-u žene kako bi partner bio što bolji i osigurao potomstvu najbolje šanse za preživljavanje, naveli su istraživači.

Naime, u istraživanju je dokazano da ljudi koji imaju različite molekule MHC-a češće biraju jedni druge za partnere od onih koji imaju vrlo slične molekule, što zapravo osigurava biološku raznolikost i zdravu reprodukciju.

Ipak, postoji i jedna caka – u slučaju da uzimate hormonsku kontracepciju, vaši biološki instinkti će biti prigušeni i nećete moći da procenite partnera na osnovu mirisa.

Šta više, u slučju da baš ozbiljno želite da nađete novog partnera, preporučuje se korišćenje nekog drugog oblika kontracepcije barem šest meseci kako biste vratili biološki instinkt.

Izvor: Novi magazin
Foto: Morguefile – FidlerJan

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.