Danas je 25. rođendan Interneta

Možete li da zamislite svakodnevicu bez Interneta?

Britanac Tim Berners-Li je pre četvrt veka radio u jednoj od laboratorija Evropskog saveta za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi kada mu je palo na pamet kako da kombinovanjem različitih tehnika olakša pregledanje i sortiranje informacija putem umreženih računara.

"Krštenica" interneta je članak objavljen 12. marta 1989. godine, a u kom je ovaj informatičar predstavio svoj izum.

- Kolege su ga u početku potpuno ignorisale - kazao je Mark Veber, kreator i konzervator programa o istoriji interneta u Muzeju istorije informatike u Kaliforniji.

Berners-Li je konačno ubedio CERN da prihvati njegov program nakon što je dokazao njegovu efikasnost putem onlajn telefonskog imenika.

Programirao je prvi veb-server na kome je bilo moguće snimiti dokumente, osmislio prvi pretraživač za pronalaženje stranica na internetu kao i mogućnost povezivanja dokumenata, tj. ono što danas nazivamo linkovanje.

- Lični računar je promenio naš način rada, ali je interent izvršio revoluciju u čitavom nizu sektora - rekao je Majkl Mekgvajer, analitičar u istraživačkom centru Gartner, navodeći kao primer muziku, film i medije.

Od 1995. internet se širi svetom brzinom svetlosti. Njegov uticaj se širi na sve veći broj aktivnosti, od čitanja preko pisanja medijskih sadržaja, do učenja, političkog angažmana, pa sve do komunikacije sa prijateljima i rodbinom.

Međutim, jedan od glavnih principa interneta - otvorenost i jednako pravo pristupa, danas je ozbiljno ugrožen.

- Problem je u tome što je moguće ograničiti sposobnost ljudi da kritikuju vladu ili napraviti internet sa više brzina u kojem je inovatorima, kritičarima i borcima za ljudska prava sve teže da dopru do šire publike - smatra Veber, dodajući da je "mreža" tek napola izgradjena i da još uvek nije obuhvatila ceo svet.

izvor: pewinternet.org , webfoundation.org
T.D.

Pogledajte još