Medicinari štrajkuju u ponedeljak, traže ukidanje solidarnog poreza

Dva od ukupno četiri reprezentativna sindikata u zdravstvu štrajkovaće u ponedeljak zbog umanjenja plata za takozvani solidarni porez i zabrane zapošljavanja u naredne dve godine. Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ prekinuće rad od 12 do 13 sati u 134 zdravstvene ustanove, a članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije štrajkovaće ceo dan - od 7 do 19 sati. Iz sindikata najavljuju da će zbrinjavati samo decu, trudnice i hitne slučajeve.

Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“, kaže da će u štrajku upozorenja učestvovati 20.000 njihovih članova:

- Od početka smo upozoravali Vladu i ministarstva zdravlja i finansija da će uredba o oporezivanju zarada u javnim službama i zabrana zapošljavanja uzrokovati poremećaj u zdravstvenom sistemu.

Od 120.000 zaposlenih u zdravstvu, solidarni porez pogađa samo 17.000 specijalista, čije plate prelaze limit za solidarno oporezivanje od 60.000 dinara. Plata specijaliste je 75.000 dinara, a na to se dodaju dežurstva i prekovremeni rad.

POČINjU PREGOVORI

ZORAN Ilić kaže da je Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ pokrenuo postupak ocene ustavnosti solidarnog poreza i zatražio da se oporezivanje ukine do donošenja odluke Ustavnog suda. Ilić najavljuje da će ove nedelje početi pregovori sa Ministarstvom zdravlja, a ukoliko se ne postigne dogovor ne isključuje ni mogućnost radikalizacije protesta posle izbora.

izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još