Trgovačke marke su spas za kučni budžet

Namirnice privatnih robnih marki za trećinu su jeftinije od istih brendiranih proizvoda. Potrošači u Srbiji, kupujući namirnice trgovačkih robnih marki u domaćim trgovinama, mogu da uštede do 27 odsto u odnosu na druge brendove istih namirnica, pokazalo je istraživanje koje je Asocijacija potrošača Srbije(APOS) sprovela u sedam domaćih trgovinskih lanaca.

Istraživanje je sprovedeno u „Tempu“ i „Maksiju“, „Rodi“ i „Merkatoru“, „Idei“, „Univereksportu“ i „Disu“.

- Najveće uštede kod robnih marki donosi kupovina konditorskih proizvoda, ali i začina i dodataka za jela, jer su cene za ove proizvode niže od 37 do 40 odsto - ističu u APOS-u. - I kod kupovine sokova i kafe može da se uštedi pozamašna suma novca. Robne marke brašna, peciva i drugih proizvoda od žita imaju cene niže od 30 do 35 odsto.

Istraživanje pokazuje da su mleko i mlečni proizvodi povoljniji od 18 do 24 odsto. Domaći kupci jeftinije će „proći“ za 15 do 18 odsto ukoliko meso i mesne prerađevine, kao i smrznutu i konzerviranu ribu, kupuju pod imenom robne marke.
KAKO JE KAD SE UPOREDI Kada se međusobno uporede cene trgovačkih robnih marki za prehrambene proizvode, rezultati pokazuju da su najjeftiniji proizvodi „dobro“ u „Disu“, zatim „merkator“ u „Rodi“, a dok su najskuplji „premija“ u „Maksiju“ i „ka plus“ u „Idei“.

Upoređivanje cena namirnica trgovinskih robnih marki „premija“, „ka plus“, „merkator“, „baš-baš„ i „dobro“ sa onima iz potrošačke korpe, obavljeno je na uzorku od 42 namirnice. Uporedne cene namirnica urađene su po standardima nezavisnih organizacija potrošača, što podrazumeva nenajavljeni odlazak u prodavnicu i upoređivanje istih namirnica iste veličine pakovanja.

- Na ovaj način se postiže relevantan uvid u stanje na tržištu, za razliku od sličnih istraživanja u kojima trgovinski lanci sami dostavljaju cene, što ostavlja mogućnost za zloupotrebe - tvrde u APOS-u.

POTROŠAČIMA VEĆA PRAVA NOVIM ZAKONOM

Novi zakon o zaštiti potrošača trebalo bi da se nađe pred poslanicima u novom sazivu Skupštine, a načelnik Odeljenja za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine, Vesna Novaković, tvrdi da taj dokument predviđa šira ovlašćenja nadležnih inspekcijskih organa. Nova zakonska rešenja stavljaju akcenat na jačanje upravno-pravne zaštite potrošača u smislu prepoznavanja nepoštene poslovne prakse i nepravičnih ugovornih odredaba u potrošačkim ugovorima, kao i izricanje upravnih mera u posebnom upravnom postupku.

- Do sada je ova mogućnost bila sprovodljiva isključivo u sudskom postupku - rekla je Novakovićeva. - Delovanjem na nivou organa uprave ostvaruje se efektivnija zaštita, jer je upravni postupak brži i efikasniji od sudskog. Jedan od važnih ciljeva novog zakona je i jačanje potrošačkog pokreta i davanje većeg značaja udruženjima za zaštitu potrošača u definisanju i sprovođenju potrošačke politike.

izvor: večernje novosti

Pogledajte još