Kineski predsednik razgovarao sa Obamom i Merkelovom o Krimu

0

Kineski predsednik Sji Đinping je u odvojenim telefonskim razgovorima sa predsednikom SAD Barakom Obamom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel apelovao da kriza u Ukrajini bude rešena političkim putem i da sve strane pokažu smirenost i uzdržanost, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Situacija u Ukrajini je krajnje složena i sada je presudno da strane u sukobu ostanu mirne i suzdržane kako bi se izbegla eskalacija tenzija“, poručio je Sji sinoć Obami, kako se navodi u saopštenju Ministarstva.

Sji je dodao da se moraju koristiti političke i diplomatske mere za razrešenje krize, kao i da je zvanični Peking otvoren prema bilo kojim predlozima koji mogu da ublaže krizu i spreman je da u tom cilju ostane u kontaktu sa svima, uključujući SAD, preneo je Rojters.

U razgovoru sa Merkelovom, Sji je istakao da je situacija u Ukrajini krajnje osetljiva i treba je pažljivo procenjivati. „Kineski predsednik je takođe naveo da se zalaže za to da se putem dijaloga postigne političko rešenje“, navodi se u saopštenju.

Kina dosad nije javno pokazivala veće interesovanje za to da se putem diplomatije uključi u pregovore o razrešenju ukrajinske krize, navodi Rojters i podseća da je uprkos tome zvanični Peking prošle nedelje saopštio da sankcije protiv Rusije nisu najbolji način za rešenje problema.

Foto: Beta/AP Photo/Vincent Thian
Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.