Šef našeg pravnog tima u Hagu: Srbi su žrtve genocida

0

Pred Međunarodnim sudom pravde srpski pravni tim na čelu sa Sašom Obradovićem počeo je izlaganje odbrane na navode Hrvatske tužbe za genocid.

Nakon toga sledi predstavljanje protivtužbe Srbije za genocid nad našim narodom na području Hrvatske u periodu od 1991. do 1995. godine.

Obradović je istakao da su Srbi žrtve genocida, iako je i dosta Hrvata propatilo tokom konflikta u Hrvatskoj.

„Nema sumnje da je mnogo i Hrvata propatilo u tom sukobu i ovaj slučaj je prilika za sve nas da se podsetimo i na njihovu tragediju. Međutim rat u Hrvatskoj izazvao je teške patnje Srbima koji su suočavajući se sa separatističkim idejama tadašnjeg državnog vrha Hrvatske odlučil da osnuju sopstveni nacionalni entitet poznat kao Republika Srpska Krajina“
, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, ono što se dogodilo u Hrvatskoj 90-ih godina ne može da se svede na pojednostavljenu sliku koja prikazuje isključivo izvršioca i isključivo žrtvu genocida.

„U ime Vlade i naroda u Republici Srbiji, ja ponavljam iskreno žaljenje za sve žrtve rata i zločina počinjenih tokom oružanog sukoba u Hrvatskoj, bez obzira na pravnu kvalifikaciju tih zločina i bez obzira na njihovo nacionalno i etničko poreklo – Svaka žrtva zaslužuje poštovanje i sećanje“, poručio je Obradović na početku uvodnog govora.

Savo Štrbac, ekspert srpskog pravnog tima, kaže da je suđenje šansa da stradanje Srba u Krajini bar bude zabeleženo u spisima međunarodnog suda, budući da za taj zločin niko nije osuđen ni u Hrvatskoj ni pred Haškim tribunalom.

A hrvatski predsednik Ivo Josipović je poručio da Hrvatska, bez obzira na zahtev Srbije, neće prestati da slavi „Oluju“, u kojoj je osigurala svoju slobodu.

Podsetimo, u operaciji „Oluja“ hrvatske snage su ubile ukupno 2.650 i proterale 340.000 ljudi. Ta vojna operacija predstavlja najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja izvršenih u ratovima na prostorima bivše SFRJ u kojoj su oko 62 procenta žrtava bili civili. Tokom nje za samo 84 sata, od 4. avgusta u zoru do 7. avgusta, hrvatske snage zauzele su 18,4 odsto teritorije. Tom prilikom je poginulo 174, a ranjeno 1.100 hrvatskih vojnika i policajaca.

S druge strane, o srpskim žrtvama i zločinima nad Srbima malo se ili nimalo ne govori, iako su poslednjih godina hrvatske vlasti odale počast nekima od njih, kao što je to sa žrtvama masakra u Varivodama kod Knina koje su ubijene nekoliko sedmica nakon „Oluje“.

Izvor: B92
Foto: Beta – ap – Jiri Buller

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.