Dva policajca štrajkuju glađu kod zgrade Predsedništva

Vasić je agenciji Beta kazao da Sindikat radnika policije zahteva od Vlade Srbije hitnu isplatu zaostalih dugova policajcima, isplatu 10.000 dinara socijalne pomoći s februarskom platom, i povećanje plate za 30 odsto do kraja godine, lustraciju neadekvatnih kadrova i depolitizacija u policiji.

"Imali smo strpljenja i razumevanja u nadi da će nas ova vlada i MUP sa posebnom pažnjom tretirati. Policajci u Srbiji su najveće žrtve poslednjih 23 godina, svih ratnih sukoba, političkih nemira i pljačkaških privatizacija", kazao je Vasić.

On je naveo da se do sada obratio za pomoć svim državnim institucijama, ali i ambasadama SAD i Rusije, kao i predstavnicima EU.

Vasić je naveo da mu od domaćih nadležnih institucija niko nije odgovorio, dok su mu u ambasadama rekli da pokuša da se obrati predsedniku Srbije.

On je kao još jedan od problema naveo da se njihovom sindikatu osporava rad, iako su uredno registovani, i da je i to jedan od razloga za štrajk.

Predsednik Izvršnog odbora Sindikata Dragan Jović kazao je da očekuje podršku Samostalnog sindikata Nezavisnost i još nekoliko drugih policijskih sindikata. On je kazao da u MUP-u postoji problem zbog toga što su, kako se izrazio, neki sindikati privilegovani, a drugi nemaju uslove za rad.

"Obraćali smo se i ovoj vladi i prethiodnoj, ali za dve godine nismo dobili čak ni kancelariju za sindikat. Nemamo nikakve uslove za rad. Naišli smo na potpuno ignorisanje", rekao je Jović.

Vasić štrajkuje u uniformi, a njegov kolega Jović u civilu.

izvor: B92

Pogledajte još