Đilas: Autonomija Vojvodine je dobra za celu Srbiju

Treba pustiti Vojvodinu da se razvija, jer ako je dobro Vojvodini, dobro je i Beogradu, ako je dobro Beogradu, dobro je i Srbiji", rekao je Đilas na predizbornoj konvenciji u klubu "Kvoter"u Novom Sadu.

On je naveo da odnosi između centrale DS-a i pokrajinskog odbora stranke nikada nisu bili bolji nego danas.

Đilas se usprotivio prodaji obradivog zemljišta u Vojvodini kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"DS nikada neće prihvatiti da se naša bogata zemlja prodaje bogatim šeicima. Znamo mi sami šta da radimo s tom zemljom, ona je naša velika šansa za proizvodnju i izvoz hrane"
, kazao je Đilas.

Ponovio je da DS ne želi da bude "privezak" Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i njenom lideru Aleksandru Vučiću. "DS može da bude ili prva u vladi ili prva u opoziciji, a nikada Vučićev privezak", poručio je Đilas.

Zamenik predsednika DS-a Bojan Pajtić rekao je da je Vojvodini dosta "ponižavanja" od strane republičkih vlasti.

"Vežu nam ruke, vežu nam noge i onda nas još kritikuju što ne plivamo kraul. Vojvodina ima evropsku tradiciju, mi znamo da radimo i da ravnopravnio razgovaramo sa Evropom",
naveo je Pajtić.

On je dodao da manjinske nacionalne zajednice u Vojvodini neće glasati za SNS, jer dobro znaju da je (predsednik Srbije i bivši predsednik SNS) Tomislav Nikolić i danas četnički vojvoda, a da je Aleksandar Vučić autor izjave da treba "pobiti 100 Muslimana za jednog Srbina".

Predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin rekao je da ta stranka mora da se vrati na put Zorana Đinđića i obećao da DS više neće biti stranka "ćutologa", kao što je bila u poslednjih nekoliko godina.

Predsednica Foruma žena DS-a Gordana Čomić optužila je SNS da daje lažna obećanja i dodala da je na sceni pokušaj prevare građana Srbije, s ciljem uspostavljanja nekontrolisane apsolutne vlasti.

Predsednik Bogate Srbije Zaharije Trnavčević rekao je da ne treba zaboraviti da je Aleksandar Vučić najgori ministar informisanja u istoriji srpske štampe.

Portparolka DS-a Aleksandra Jerkov optužila je SNS da je u Novom Sadu napravila koaliciju tako što je ucenjivala odbornike i pretila im, da bi na kraju u tu koaliciju primila i one stranke koje je optuživala za kupovinu glasova na lokalnim izborima 2012. godine.

Prisutni građani nosili su žute balone na kojima je pisalo "Vojvodina u srcu", kao i stranačke zastavice, a izlaganju stranačkih predstavnika ritam su davali dobošari.

Na konvenciji su predstavljeni i kandidati za republičke poslanike iz Novog Sada.

Izvor: Beta

Pogledajte još