U Hagu nastavak rasprave o tužbama između Srbije i Hrvatske

0

U Međunarodnom sudu u Hagu gde je srpski pravni tim, prvog dana svog izlaganja odgovorio na hrvatske optužbe i osporio dokaze biće nastavljena usmena rasprava u sporu između Srbije i Hrvatske po uzajamnim tužbama za genocid na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Foto: Jiri Buller / Beta-AP

Za danas je u okviru usmene rasprave planirano izlaganje profesora Andreasa Cimermana i Kristijana Tamsa iz Nemačke koji će se baviti pitanjima vremenske nadležnosti suda.

Šef Srpskog pravnog tima Saša Obradović podsetio je da od samog početka sproa, hrvatska tužba protiv Srbije podneta sudu u vreme NATO bombardovanja izgleda cinično, jer su Srbi žrtve genocida u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Obraćajući se sudijama najvišeg suda Ujedinjenih nacija na engleskom jeziku Obradović je istakao da su Srbi žrtve genocida, iako je i dosta Hrvata propatilo tokom konflikta u Hrvatskoj.

U ime sprskog pravnog tima sudu se obratio i kanadski profesor Vilijem Šejbs koji je pobijao kao neosnovan zahtev Hrvatske za šire tumačenje genocida od onog koji je sud imao u bosanskom slučaju, a koje Hrvatska danas smatra restriktivnim.


Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.