Dačić: Šrederova izjava potvrda da je bombardovanje bilo agresija

0

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da izjava nekadašnjeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera da je 1999. prekršeno medunarodno pravo kada je bombardovana Srbija nema pravnog značaja za Srbiju, osim da je potvrda onoga što je Srbija uvek govorila – da je bombardovanje bilo agresija a ne mirovna intervencija.

Foto: e-stock / Andrei Rublev

Dačić je, odgovarajući na pitanja novinara kako reaguje na Šrederovu izjavu, rekao da je širom sveta svima bilo jasno da vojna intervencija NATO na Srbiju nema nikakve veze sa pravnim poretkom i medjunarodnim propisima.

„Bombardovanje Srbije bilo je izvedeno bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. Kasnije je došlo do priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i ceo taj proces je potpuno otišao van medjunarodnog prava“, rekao je Dačić.

On je ukazao da pitanje aktuelne situacije u Ukrajini, konkretno kad je reč o Krimu, ali i u drugim delovima sveta gde dolazi do sličnih scenarija, uvek dovodi do pravljenja analogije sa Kosovom.

„Svako će postaviti pitanje Kosova jer, ako su jednom prinicipi prekršeni, kao na primeru Kosova, zašto ne bi bili prekršeni i u nekim drugim primerima“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, kad to pitanje bude došlo pred svaku zemlju, svi će se setiti argumenata Srbije, ali to, na žalost, Srbiji ne znači mnogo jer „mi taj problem imamo, pa imamo“.

„Mene samo zanima kako sada reaguju i neke političke stranke u Srbiji koje su govorile da je Milošević kriv za bombardovanje“, rekao je Dačić.

On je naveo da ne oseća nikakvo zadovoljstvo zbog Šrederove izjave, već još veću antipatiju prema takvim postupcima, „naročito prema obrazlaganju da je to bila humanitarna intervencija“.

Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.