Zlokobna upozorenja: Znakovi bolesti koje nikako ne smete ignorisati

Nesanica
Prema studiji American Heart Associationa, ljudi s nesanicom imaju dva puta veću šansu da dožive udar od onih koji nemaju problema sa spavanjem. Naučnici veruju da se nesanicom povećava rast krvnog pritiska što može dovesti do udara. Neka istraživanja kažu da je za povećanje krvnog pritiska dovoljna i jedna besana noć. Da biste lakše zaspali, probajte puštati zvukove koji vas umiruju poput padanja kiše ili šuma talasa, jer je jedna studija pokazala da to povećava šanse za spavanje oko 23 odsto.

Stres
Već se mnogo studija bavilo negativnim delovanjem stresa na zdravlje, a sada je jedna studija otkrila da je opasan i za mozak. Naučnici su pratili zdravlje grupe žena gotovo 40 godina, a svaka je proživljavala različite vrste stresa, od poslovnih do privatnih problema i bolesti. Ispostavilo se da dugogodišnja izloženost stresu može izazvati demenciju u kasnijim godinama života. Hroničan stres tako može oštetiti delove mozga koji su zaduženi za pamćenje.

Gazirana pića
Nakon proučavanja 14 različitih studija o gaziranim pićima, kolumbijski univerzitet i škola Mailman School of Public Health zaključilo je da se redovnim konzumiranjem sokova može dobiti rak gušterače. Naučnici su zaključili da ova opasnost postoji ako osoba dnevno pije oko 2,5 dl zašećerenog gaziranog soka. Kada pijemo mnogo zašećerenih sokova, pojačava se rad gušterače zbog veće proizvodnje insulina što može dovesti do karcinoma. Ta je opasnost bila za 19 odsto manja kod osoba koje su pile vodu ili čaj.

Vitamin D
Lekari su godinama naglašavali kako je manjak vitamina D odgovoran za prehlade kojima podležemo u zimskim mesecima. Usto je prošle godine finska studija pokazala da je manjak vitamina D odgovoran i za upalu pluća. To je još jedan dokaz koliko je ovaj vitamin važan za jačanje imuniteta. Huffington Post piše kako je studija zaključila da su ispitanici s manjkom vitamina D imali 2,9 odsto više šansi da dobiju upalu pluća. U sunčane dane dovoljno je osunčati se 15 minuta triput nedeljno i dobićete dovoljnu količinu vitamina D.

Izvor: Haber.ba
Foto: sxc.hu

Pogledajte još