Sve manje demonstranata u Federaciji BiH, a prvi organizator Aldin Širanović dobija pretnje

0

Stotinak građana Sarajeva i danas održava protest ispred zgrade Predsedništva BiH skandirajući "Ostavke, ostavke!", ali policija ne dozvoljava blokiranje saobraćaja u centru grada. U međuvremenu je Aldin Širanović, organizator prvog protesta koji je održan u Tuzli, nestao iz javnosti zbog pretnji i ugroženosti lične i porodične bezbednosti.

U više gradova u BiH se neprekidno od 7. februara ove godine održavaju protesti gradjana, koji traže smenu postojeće vlasti na svim nivoima, formiranje vlade eksperata, reviziju privatizacije, smanjenje broja nezaposlenih u BiH, smanjenje plata u javnim institucijama i njihovo uskladjivanje sa standardom u BiH.

U Tuzli su protesti počeli dan ranije, 6. februara.

Radničke proteste, koji su se iz Tuzle proširili na druge gradove u BiH, organizovala je neformalna grupa građana Udar koju je predvodio Aldin Širanović.

Kako piše sarajevski Dnevni avaz, Širanović je naprasno nestao iz javnosti, a zbog pretnji i pritisaka, sa porodicom namerava da napusti BiH.

Aldinov otac, Mehmed Širanović, rekao je da njegova porodica sada „ima pakao od života“.

„Aldinu stalno pristižu telefonske pretnje od nepoznatih ljudi. Prate ga neke nepoznate osobe, vozilima obilaze oko kuće gde živi. On nije ništa radio osim što je ustao protiv nepravde i nepoštenja vlasti“
, izjavio je sarajevskom dnevniku Mehmed Širanović.

Širanović je dodao da je njegov sin prijavio pretnje policiji i tužilaštvu Tuzlanskog kantona, ali da za sada nije bilo nikakve reakcije.

Dnevni avaz navodi da je Aldin Širanović zbog organizovanja protesta bio pritvoren i saslušavan u Tuzli, zatim u Sarajevu, i da je stavljen „na listu državnih terorista“.

Izvor: Beta/ foto: AP Photo/Amel Emric

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.