Ponovo haos sa računima, ovaj put za komunalije

"Potrošnja vode za februarskih 28 dana veća je nego ostalih meseci, a niko da nam objasni zašto", navode Beograđani.

Da nije u pitanju kvar ili pucanje cevi dokazuje i to što su sporni računi stizali Beograđanima iz različitih delova grada. Pometnja je nastala i u zgradi sa osam stanara u Ulici Milice Rakić u Batajnici. Oni inače troše po 5,25 kubna metra vode, a na računima za februar potrošnja im je naprasno skočila na 23 kubika.

"Broj stanara je isti, a računi duplo veći. Na sve to, u istoj smo zgradi, koristimo zajedničku vodu, a podaci se ne poklapaju. Kod komšinice na računu je naša zgrada potrošila 15 kubika, a na računima drugih stanara 23, 25. Računi imaju istu šifru, pa očigledno neko igrao sa brojevima"
, priča Milanka L. Ona ističe da toliko vode ne troše ni leti.

Infostan: Građani mogu da ulože reklamacije

"Račun se formira na osnovu parametara koje nam dostavljaju komunalna preduzeća i on stiže korisnicima na kućnu adresu. Ako je iskazana povećana potrošnja neke komunalne usluge, korisnici mogu da ulože reklamaciju", ističu u Infostanu i dodaju da je i stopa PDV-a podignuta sa osam na 10 odsto.

Ništa bolje nisu prošli ni stanari iz Bulevara Zorana Đinđića. Njima su računi viši za 1.000 dinara, opet zbog vode i kanalizacije.

"Svaki mesec plaćamo greške, prvo za struju, a sada za vodu. Dokle više ovako?", ogorčen je Bojan Kovač. On ističe da će se žaliti i da neće platiti sporan račun dok mu neko ne objasni šta plaća.

Vlasnik stana u Ulici vojvode Stepe u decembru i januaru vodu je plaćao 697,81 dinar, a za najkraći mesec u godini 744,11 dinara. Ali, to nije sve.

"Zajednička struja nam je sa 456,47 skočila na 1.693,43 dinara. Pa, to je oko 370 odsto više", požalio nam se on.

Kome se žaliti?

Za sve informacije i reklamacije u vezi sa potrošnjom i naplatom vode, građani mogu da se obrate "Vodovodu“ telefonom 011/3402-053 ili u korisničkim centrima u Kneza Miloša 27, Danijelovoj 32 i Severnom bulevaru 3. Reklamacije se mogu uložiti i u poslovnicama “Infostana”. Za pogrešno obračunatu zajedničku struju ili neispravna brojila, žalba se podnosi na šalterima Elektrodistribucije.

U “Infostanu” navode da oni reklamacije samo prosleđuju komunalnim preduzećima, nadležnim da utvrde da li su opravdane.

U EDB-u tvrde da oni samo očitavaju brojila za utrošenu zajedničku struju, a podatke dostavljaju "Infostanu“ koji to obračunava.

Ni u "Beogradskom vodovodu i kanalizaciji“ ne priznaju da je propust njihov i tvrde da grešaka na računima nema, pozivajući se na manji broj reklamacija.

Oni su prošle nedelje potrošače obavestili da je u toku podela računa posle redovnog očitavanja vodomera i poslali su pisma svima čiji su računi uvećani zbog registrovane povećane potrošnje vode.

Izvor: Blic
Foto: Beta - Beoinfo

Pogledajte još