Izložba najstarijih maski na svetu

0

Najstarije poznate maske na svetu biće izložene od danas u Izraelskom muzeju u Jerusalimu, na najvećoj dosadašnjoj izložbi vampirolikih lica, za koje se veruje da su nastale u Svetoj zemlji hiljade godina pre Biblije.

Foto: Wikipedia/Gunawan Kartapranata

Jedanaest kamenih maski, pronadjenih u Judejskoj pustinji i brdima nedaleko od Jerusalima i datiranih u period od pre 9.000 godina, pruža uvid u neke od prvih civilizacijskih društvenih rituala.

Na izložbi koja će trajati narednih sedam meseci, posetioci će moći da vide maske koje sve imaju ogromne oči i razjapljena usta, ali se razlikuju, jer svaka ima specifičan izraz. Neke imaju okrugle rupe na mestu očiju i izdeljane šiljate zube.

Najverovatnije su korišćene u verskim i društvenim ceremonijama i u ritualima lečenja i magije.

Svaka maska isklesana od krečnjaka teži kilogram do dva i lako bi mogla da bude obojena, ali samo na jednoj su pronadjeni ostaci boja.

Maske su dugo predstavljale enigmu. Mnogi slični artefakti poslednjih decenija našli su put do privatnih kolekcionara, tako da je izraelskim arheolozima trebalo 10 godina karbonskih istraživanja i poredjenja sa sličnim maskama da utvrde njihovu autentičnost i poreklo.

(Beta-AP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.