Ukrajina neće napadati Krim, američki Kongres traži od Rusije da se povuče

0

Ukrajina neće vojno intervenisati na Krimu da bi sprečila otcepljenje tog poluostrva, dok je Kongres SAD zatražio od Rusije da odmah povuče svoje vojsku sa ukrajinske teritorije i pozvao predsednika Baraka Obamu da uvede ekonomske sankcije Moskvi.

Senat je sinoć izrazio svoju podršku Ukrajini, donošenjem oštre, ali neobavezujuće rezolucije uz korišćenje „teških reči“ protiv Rusije i poziv na uvođenje ekonomskih sankcija i suspendovanja Moskve iz Grupe osam, prenela je agencija AFP.

Cilj jednoglasno donete rezolucije je „primoravanje ruskog predsednika Vladimira Putina da ukloni oružane snage sa ukrajinske teritorije i vrati tu teritoriju na punu, suverenu kontrolu Ukrajini“.

Istovremeno američki Senat je pozvao Svetsku fudbalsku federaciju (FIFA) da preispita svoju odluku o održavanju Svetskog prvenstva u fudbalu 2018 u Rusiji.

I Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju ono što je predsednik Džon Bohner nazvao „ruski neprijateljski čin agresije“.

„Vladimir Putin je sebi dao luksuz i (preduzme) pretnju po stabilnost u regionu i mora da odgovara“, rekao je Bohner.

AFP navodi da će predlog koji bi bio obavezujući, danas naći pred „moćnim“ Komitetom za spoljne odnose američkog Senata, a s ciljem pomaganja Ukrajini i kažnjavanja Rusije.

Obama će danas biti domaćin novom ukrajinskom premijeru u Beloj kući kao, „gest usmeren na cementiranje vernosti Zapada mladoj ukrajinskoj vladi“, navodi AP.

Sastanak između Obame i privremenog ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka dolazi uoči referenduma koji se u nedelju održava na Krimu kada će glasači odlučiti da li da postanu deo Rusije ili ostanu u Ukrajini sa širim ovlašćenjima.

Ukrajina neće napadati Krim
„Mi ne možemo pokrenuti vojnu operaciju na Krimu zato što bismo izložili istočnu granicu i Ukrajina ne bi bila zaštićena“, izjavio je Turčinov, dok se Krim priprema za referendum o pripajanju Rusiji koji se odžrava u nedelju, 16. marta.

Predstojeći referendum o pripajanju Rusiji je „farsa“ čiji će rezultati biti namešteni u Moskvi, kazao je Turčinov u intervjuu za AFP.

„Ono što nazivaju referendumom neće se dogoditi na Krimu, već u kancelarijama Kremlja“, istakao je Turčinov.

Ruski lideri odbijaju dijalog sa ukrajinskim vlastima, dodao je on.

„Oni odbijaju svaki kontakt sa ministarstvom spoljnjih poslova i vladom“, rekao je Turčinov dok se zapadne sile, na čelu sa Nemačkom, zalažu za formiranje kontakt grupe da bi se sprečio rat.

Foto: Beta/AP/Darko Vojinović
Izvor: B 92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.