Deca se hrane previše slanim namirnicama

Deca bi trebalo da unose manje od kafene kašičice soli dnevno, ali 70 odsto od 340 britanske dece obuhvaćene istraživanjem unosilo je više od toga.

Trećinu soli deca unose hlebom i pahuljicama, petinu mesom, a desetinu mlečnim proizvodima, piše portal Pliva.

Istraživanje je pokazalo da uprkos naporima britanskih zdravstvenih vlasti da se smanji unos soli u hrani, preporučenu gornju granicu unosa soli najviše "probijaju" deca stara od 5 ili 6 godina (gornja granica je 3 grama soli dnevno) i deca uzrasta od 13 do 17 godina (gornja granica je 6 grama soli dnevno).

Jedino su deca stara 8 ili 9 godina unosila manje od najviše preručene količine soli za taj uzrast koja iznosi 5 grama dnevno. Istraživanje je pokazalo i da dečaci unose više soli od devojčica.

So unesena hranom po pravilu nije rezultat soljenja za stolom nego fabrički soljenih prehrambenih proizvoda.

Vođa istraživanja Graham Mekgregor kaže da će roditelji teško da smanje dečji unos soli ako ih i dalje hrane fabrički proizvedenom ili restoranskom hranom.

On kaže da proizvođači, koji tvrde da smanjuju količinu soli u hrani uključujuci hleb, moraju više da deluju po tom pitanju, jer povećani unos soli rezultira povećanim rizikom za visok krvni pritisak od mladosti koji može dovesti do bolesti srca i moždanog udara.

Inače, britansko Ministarstvo zdravlja upozorava da ljudi prosečno dnevno unose 2 grama soli više od preporučenih maksimalnih 6 grama dnevno.

Izvor: b92/ foto:freedigitalphotos.net

Pogledajte još