VENCI, POČAST, ŠETNJA: Obeleženo 11 godina od ubistva Zorana Đinđića

U Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu porodica, prijatelji, stranačke kolege i građani od jutros povodom 11 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, odaju poštu polaganjem venaca i cveća na njegov grob i paljenjem sveća. LDP organizvao "Šetnju za Zorana", a poštu je odala i odlazeća Vlade Srbije i lider Nove demokratske stranke Boris Tadić.

Delegaciju Demokratske stranke predvodio je njen lider Dragan Đilas, koji je sa Đinđićevom udovicom Ružicom položio venac na grob pokojnog premijera i lidera DS.

(old_image)

Poštu Đinđiću odali su i stranački funkcioneri Borislav Stefanović, Dragan Šutanovac, Vladimir Todorić, kao i brojni članovi te stranke.

Prethodno su cveće i vence na Đinđićev grob položili njegova majka Mila Đinđić kao i njegov nekadašnji saradnik iz Vlade Srbije Zoran Živković.

(old_image)

Među okupljenima u Aleji velikana bili su i Zoran Alimpić, Gordana Čomić , Nada Kolundžija...

Članovi odlazeće Vlade Srbije, koje je predvodio premijer Ivica Dačić, položili su u 10 časova venac u dvorištu zgrade vlade, na mestu na kome je premijer Zoran Đinđić ubijen.

(old_image)

Osim Dačića, poštu Đinđiću odali su potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ministri Ivan Tasovac, Lazar Krstić, Nebojša Rodić, Slavica Đukić Dejanović, Tomislav Jovanović, Dragan Glamočić, Zorana Mihajlović i Vanja Udovičić.

(old_image)

Lider Nove demokratske stranke Boris Tadić je jutros u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju položio cveće na grob ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića. Cveće je položio i Dušan Petrović.

LDP je organizovao "Šetnju za Zorana" . Kolona je krenula oko 11.30 ispred sedišta LDP-a u Siminoj ulici u Beogradu, a predvodili su je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, funkcioneri te stranke, istoričarka Latinka Perović, lider Socijaldemorkatske unije Žarko Korać i drugi.

(old_image)

Foto: Jovan Nedeljkov

Kolona se kretala Terazijama, Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije, gde su čelnici LDP-a položili vence, a završila se u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, gde je Đinđić sahranjen.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je ispred Vlade Srbije, na mestu na kojem je pre 11 godina ubijen Zoran Đinđić, poručio da je vizija Srbije za koju se on borio i dalje živa i da to dokazuju, ne samo građani koji mu odaju počast, već i oni koji sada govore njegovim jezikom, a nisu ga razumeli dok je bio živ.

(old_image)

Foto: Jovan Nedeljkov

Jovanović je istakao da LDP i građani koji danas učestvuju u tradicionalnoj "Šetnji za Zorana" i dalje vide putokaz i inspiraciju u idejama za koje je Đinđić dao život.

"Naša šetnja dokazuje da u ovom društvu ima energije i spremnosti kojima bi petooktobarskoj Srbiji, koja zapravo nikada nije stvorena, mogli da damo sve ono što je potrebno kako bi u nekoj budućoj šetnji mogli da šetamo za Zorana u onakvoj Srbiji za kakvu je živeo", rekao je Jovanović.

Lider LDP je istakao da će ta stranka nastaviti da se bori za potpunu istinu o 12. martu 2003. godine, jer, kako je upozorio, ubice su u zatvoru ali Srbija time nije zadovoljna.

"Oni koji su stvorili atmosferu u kojoj je bilo moguće ubiti našeg Zorana, a nama oduzeti Srbiju na koju imamo pravo, moraju biti otkriveni i nemilosrdno kažnjeni onako kako najviše boli - njihova imena treba da se znaju i pamte dok postoji ova zemlja i naš narod. Učinićemo sve da to tako zaista i bude", poručio je Jovanović.

(old_image)

Foto: Jovan Nedeljkov

LDP u budućnosti, kako je istako, želi da radi samo jedan posao - onaj u kojem je Srbija zaustavljena 12. marta 2003 pucnjima u srce predsednika vlade.

"On je ubijen, a mi zaustavljeni zbog toga što smo bili dobri vredni uspešni i u pravu. Moramo ostati takvi a Srbiji o kojoj sanjamo dati sve ono što je potrebno da bi taj san postao java", kazao je Jovanović.

Jovanović i funkcioneri LDP danas, bez stranačkih obeležja, predvodili 11. "Šetnju za Zorana". Procenjuje se da je u šetnji učestvovalo između 10 i 15 hiljada ljudi.

Više fotografija sa "Šetnje za Zorana" možete da pogledate OVDE

Izvor: B92

Pogledajte još