Dačić: Primer proglašenja nezavisnosti Kosova poguban po međunarodnu zajednicu

0

Premijer Ivica Dačić je izjavio je danas da su za Srbiju i Ukrajina i Rusija prijateljske zemlje izrazivši nadu da će doći do političkog rešenja za probleme te dve države.

„Nama je žao zbog ovoga što se dešava i nadam se da će se naći politicko rešenje za sve ove probleme“, rekao je Dačić novinarima.

On je istakao da Srbija želi da ima korektan i konstruktivan stav uvažavajući prijateljske odnose sa Rusijom ali i dosadašnji korektan stav Ukrajine kada je reč o Kosovu.

„Treba da se nađe političko rešenje pre svega o ispunjavanju dogovora i obaveza koj su raniji postignuti – i tu je (važna) uloga međunarodne zajednice i EU“
, rekao je Dačić.

On smatra i da je situacija iskomplikovana „a sporazumi koji su dogovoreni sa EU na kraju nisu realizovani“ precizirajući da misli na dogovor o rešavanju krize u Ukrajini.

Dačić je istakao i da Srbija svakako zbog potrebe da bude članica EU neće narušavati svoje odnose sa Rusijom naglasivši da joj to „ne pada napamet“.

„Rusija je naš tradiconalni prijatelj i naše članstvo u EU ne znači da naše prijateljtvo treba da se prekine“, rekao je on dodavsi da „to ne rade ni zemlje EU pa zašto bi to radila Srbija“.

Dačić je, u kontekstu dešavanja u odnosu krimiskih i ukrajinskih vlasti podsetio i da je primer jednostranog proglašenja nezavisnosti KIM poguban po međunarodnu zajednicu.

„To smo govorili na samom početku (proglašenja nezavisnosti KIM)zato što to stvalja pod veliki znak pitanja probleme koji postoje u drugim regionima u svetu“
, rekao je Dačić.

On je naveo i da bi kriza u Ukrajina „mogle da se odrazi na Srbiju ukoliko dođe do prekida distribucije gasa“ ali je dodao da u ovakvom trenutku takva opasnost ne postoji.

„Kada je reč o odnosima sa Ukrajinom meni je žao što je do ovoga došlo jer je trebalo da potpišemo ove godine sporazum o slobodnoj trgovini“,
rekao je Dačić izrazivši nadu da će ti razgovori biti nastavljeni kada se stabilizuje poltička situacija Ukrajini.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova je prethodno predstavio android aplikaciju preko koje će građani moći da se informišu o aktivnostima MUP.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.