Šta je obeležilo prvu godinu pontifikata pape Franje

Obeležavanje godišnjice trebalo bi danas da se obavi u “diskreciji”. Kao jedina javna svečanost najavljeno je okupljanje grupe “papa-bojs”, mladih katolika, koji će u centru San Lorenca, sto metara od Vatikana, držati 24-časovnu molitvu.

Sa 83 člana Kurije papa je u nedelju iz Vatikana autobusom otišao u crkvenu rezidenciju u oblasti Kasteli Romani, jugoistočno od Rima.

U Argentini, domovini pape Franje, danas se godišnjica njegovog pontifikata obeležava velikim proslavama širom zemlje.

U katedrali u srcu Buenos Ajresa, u kojoj je kao njegov nadbiskup Horhe Mario Bergoljo godinama obavljao versku službu, danas će se održati glavna svecana misa.

Svečane službe će se obaviti, međutim, u svim crkvama širom Argentine, pogotovo u siromašnim četvrtima, gde je uspomena na kardinala Bergolja koji ih je posećivao jača nego ikada.

Papa ima više od 12 miliona sledbenika na Tviteru, koji ga prate na devet jezika, a njegovi “tvitovi” više puta su podeljeni na toj društvenoj mreži nego oni američkog predsednika Baraka Obame.

Tokom 12 meseci na mestu poglavara Rimokatoličke crkve, Franja je u Italiji osvojio podršku 90 odsto javnog mnjenja, što u dosadašnjij istoriji nije zabeleženo, objavio je danas italijanski nedeljnik Espreso rezultate istraživanja instituta Demopolis.

“Efekat koji je papa imao na javno mnjenje u prvih 12 meseci svog pontifikata bez presedana je: poštovanje, koje dostiže 95 odsto među katolicima, iznenađujuće je visoko, dok je među nekatolicima ili onima koji nisu vernici ono 68 odsto, što je više nego što je papa Jovan Pavle II ikada zabeležio”,
navodi Espreso.

Bliskost s narodom, spontanost i pažnja koju ukazuje najugroženijima, papine su glavne osobine na koje je ukazalo 75 odsto ispitanih u Italiji.

Kod pape javno mnjenje poštuje i posvećenost reformama Crkve i skromnost, pokazalo je takođe ispitivanje, prema čijim rezultatima 78 odsto Italijana bi volelo da se on bude šef države, a 68 odsto da postane premijer.

Izvor: Beta

Pogledajte još