Znate li zašto Fudbalskom savezu Brazila smeta ova reklama?

Kao i mnoge svetske kompanije i Hyundai će iskoristiti predstojeće Svetsko fudbalsko prvenstvo i popularnost tog sporta za promociju svojih proizvoda. Stručnjaci za marketing poigrali su se brojevima 5 i 6 kako bi kupcima Hyundaija u Brazilu na zanimljiv način prezentovali novu prodajnu akciju.

Naime, Brazli, koji je petostruki svetski šampion u fudbalu "juri" na domaćem terenu šestu titulu. Sa druge strane, Hyundai kupcima u toj zemlji standardno nudi petogodišnju garanciju prilikom kupovine novog vozila.

U okviru kampanje pod nazivom “Hexagarantia Hyundai”, korejska kompanija je obećala Brazilcima koji do 13. jula 2014. kupe automobil te marke da će im produžiti garanciju na 6 godina - ako fudbaleri Brazila osvoje svoju šestu titulu. U međuvremenu, oglasio se i fudbalski savez te zemlje (CFB), tvrdeći da reklama na nedozvoljen način koristi "intelektualnu svojinu" te zemlje, iako se u reklami nigde ne prikazuje logo saveza niti bilo koji brazliski fudbaler.

U daljem objašnjenju, CFB tvrdi da Hyundai nema pravo da koristi brazilski nacionalni tim kao referencu u reklami. Hyundai nije komentarisao navode CFB-a niti je za sada povukao reklamu koja se i dalje nalazi na njihovom YouTube kanalu.

Motiv za ovakvu reakciju CFB-a možda se krije u činjenici da je zvanični partner tog saveza Volkswagen. Sa druge strane, i Hyundai ima jako uporište u fudbalskoj organizaciji, ali na globalnom nivou, kao zvanični sponzor svetske fudbalske organizacije FIFA.

Izvor: b92

Pogledajte još