Microsoft proizvođačima telefona nudi besplatni Windows Phone softver

Microsoft će po pisanju ovog lista potpuno besplatno ponuditi Windows Phone određenom broju proizvođača smartfona u Indiji kako bi ubrzao prihvatanje ovog operativnog sistema u Indiji.

Softverski gigant već neko vreme pregovara sa proizvođačima pametnih telefona u Indiji o razvijanju prisutpačnijih Windows Phone uređaja. Dva proizvođača su pristala na ovakav dogovor ali tek nakon što je Microsoft obećao da će odbaciti plaćanje licence za korišćenje svog operativnog sistema.

„Za planirane Windows Phone uređaje nećemo plaćati licencu Microsoftu. Kompanija očigledno istražuje nove modele za Windows Phone i sigurno je shvatila da stari model, koji je uključivao licenciranje softver, jednostavno više ne funkcioniše, čak ni uz podršku Nokije“, izjavio je jedan od od izvora kog je citirao Times of India.

Ukoliko je ovaj izveštaj tačan, Microsoft će napraviti veliki presedan s obzirom da je zarada od licenciranja softvera jedan od glavnih izvora prihoda, a kompanija ovu licencu čak naplaćuje i Nokiji za njene Windows Phone uređaje.

Koliko zapravo Microsoft zarađuje od ovih licenci? U januaru 2012. godine jedan od izvršnih direktora kompanije ZTE izjavio je da Microsoft po uređaju naplaćuje između 25 i 33 dolara za korišćenje Windows Phonea 7.

Cnet
Pogledajte još