MMF nam traži budžetske uštede

Odmah po formiranju Vlade trebalo bi da se nastave razgovori o novom aranžmanu iz predostrožnosti. Stručnjaci smatraju da će uslovi za konačan dogovor sa MMF-om biti reforma javnog sektora i smanjenja zaduživanja.

"Sada je bila atipična situacija da je MMF došao u peridu tehničke vlade, što pokazuje spremnost MMF-a da nam pomogne, a sa druge strane pokazuje i ozbiljnost situacije da nemamo vremena za gubljenje", rekao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Prema njegovim rečima, za Srbiju će apsolutni prioritet u narednom periodu biti aranžman sa MMF-om, kao i dubinski reformisati ekonomiju.

Kako RTS saznaje, MMF očekuje od Srbije uštede u državnoj kasi od pola milijarde evra godišnje i to u naredne tri godine kako bi se uštedelo milijardu i po evra, a to je i rok u kojem je realno da reforme već daju i prve konkretne rezultate.

Sem finansijske biće potrebna i politička gimnastika kako da se postignu uštede, ali sam aranžman daće signal međunarodnoj javnosti o stanju u srpskoj ekonomiji.

"Šalje se poruka da smo spremni da se menjamo za razliku od prethondih godina kada je javni dug bio više nego dupliran", rekao je Altiparmakov.

Promene i smanjenje zauživanja imaće i cenu. Očekuju se konkretni uslovi pod kojima bi MMF mogao da odobri Srbiji aranžman.

"Uslovi bi mogli da se odnose na podizanje granice za odlazak u penziju, zatim regulisanje daljeg rasta penzija, postavljanje rokova u rešavanju problema neprofitabilnih javnih preduzeća", rekao je Mališa Đukić iz Beogradske bankarske akademije.

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda završila je boravak u Srbiji.

Tačno pre dve godine MMF je prekinuo aranžman sa Srbijom jer se nije držala dogovora. U slučaju obnove saradnje, Srbija ne bi trošila novac od MMF-a već bi on bio namenjen deviznim rezervama.

Izvor: B92
Foto: Beta - Milan Obradović

Pogledajte još