Napravite zdravo gazirano piće od pomorandže

Gazirani napici koje kupimo u prodavnicama se ne preporučuju jer su prepuni šećera i ostalih nezdravih sastojaka koje nikako ne želimo u svom organizmu, posebno kad su u pitanju deca.

S druge strane, pića koja dobijemo prirodnom fermentacijom su veoma zdrava jer sadrže zdrave probiotike koji nas štite od gripa, prehlade i jačaju nam imunitet. Na Ohlardy blogu pronašli smo sjajni recept za ukusno fermentisano piće od pomorandže koje je ukusno, zdravo, a vaša deca će ga obožavati.

Potrebni sastojci: 650 ml sveže ceđenog soka od pomorandže, 2 kašike sirila, 250 ml filtrirane vode na sobnoj temperaturi.

Sve sastojke uspite u veću teglu i pazite da ne bude puna do vrha, neka ostane najmanje 2,5 centimetra praznine. Dobro zatvorite teglu, promešajte i ostavite na sobnoj temperaturi 48 sati.

Nakon toga, napitak stavite u frižider i pijte. Budite veoma oprazni kad budete otvarali teglicu jer se gasovi stvaraju tokom fermentacije pa bi sav sok mogao da iscuri. Lagano otvorite teglicu da ispustite vazduh i gasove.

Ako želite, ne morate sok mešati sa vodom, a u tom slučaju fermentacija je puno brža i biće vam dovoljno svega 24 sata.

Isto tako, možete mešati ukuse, pa uz sok od pomorandže možete dodati sok od limuna, grejpfruta ili limete.

Ovaj sok je savršen za koktele sa votkom.

Izvor: Ohlardi.com
Foto: sxc.hu

Pogledajte još