Šeks: Srbija da ne računa na bezrezervnu podršku Hrvatske ulasku u EU

Foto: Wikimedia Commons / Ex13

Nakon ovakvog postupka zvnične srpske politike, Hrvatska bi trebala zatražiti objašnjenje i upozoriti Srbiju da podrška njenom ulasku u EU nije apsolutno bezrezervna, rekao je Šeks novinarima u Saboru, prenela je Hrvatska televizija.

On je komentarisao tvrdnje pravnog tima Srbije da je SAO Krajina bila legalna i da se u Hrvatskoj 1991. dogodila pobuna isključivo s ciljem rušenja Jugoslavije.

Šeks je podsetio da Srbija, iako tvrdi da početkom 1990-tih nije stajala iza JNA, i dalje insistira na optužnicama koje je JNA 1992. podigla protiv hrvatskih državljana, pa i njega (Šeksa) lično.

Poslednji dan iznošenja argumentacije tužbe Srbije protiv Hrvatske Šeks je ocenio "najlošijim danom srpskog pravnog tima, s najslabijim, šupljim pseudoargumentima".

Završetkom dokaznog postupka srpskog pravnog tima okončan je prvi krug rasprave po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za geocid počinjen u ratu u Hrvatskoj od 1991. do 1995.

Usmena rasprava, koje je počela 3. marta izlaganjem hrvatske tužbe, trajaće do 1. aprila, a očekuje se da najviši sud UN donese presudu u roku od godinu dana od zaključenja rasprave.

Drugi krug počeće 20. marta kada će najpre hrvatski, a potom srpski pravni tim nastaviti iznošenje argumenata pred 17-članim sudskim većem. Pre toga, 18. marta hrvatski zastupnici će odgovarati na protutužbu Srbije za genocid nad hrvatskim Srbima u Oluji.


Blic

Pogledajte još