UOČITE NA VREME: Rani simptomi raka koje žene ignorišu


Naduvenost.

Naduven stomak toliko je čest da većina ne obraća pažnju na to. Ovo stanje može da ukaže na rak jajnika. Ukoliko naduvenost traje nekoliko dana i osećate se sito nakon malo jela obavezno posetite lekara.

Promene na dojkama
Nije samo ozloglašena kvržica na dojkama simptom raka. I crvenilo i ogrubljenje kože, kao i uvlačenje bradavica ukazuju na potencijalno opasne promene u tkivu. Ako imate osip koji traje nedeljama trebalo bi to da proverite.

Krvarenje u neobičnim intervalima
Žene koje nisu u menopauzi često ignorišu krvarenja između ciklusa, ili ih pripisuju menstruaciji. Krvarenje kada mu vreme nije često ukazuje na negativne pojave u telu, a nakon menopauze može da znači i rak grlića materice.

Poteškoće u gutanju
Ukoliko uhvatite sebe kako menjate ishranu i prelazite na tečnu hranu jer vas boli gutanje, a niste prehlađeni, posetite lekara. Ovo može da bude simptom kancera jednjaka.

Krv na pogrešnom mestu
Ako primetite krvarenje u urinu i stolici ne pripisujte ga hemoroidima, možda je rak debelog creva. Iskašljavanje krvi je takođe ozbiljan simptom i može da ukaže na rak pluća.

Osećaj kao da vam nešto grize stomak
Neka istraživanja su povezala depresiju i bol u stomaku sa simptomima raka pankreasa.

Loše varenje
Problemi sa varenjem bez nekog posebnog razloga mogu da budu znak za uzbunu. Loše varenje nekad signalizira rak grla, stomaka ili jednjaka.

Promene u ustima
Ukoliko primetite bele pločice u ustima javite se lekaru.

Promene u limfnim čvorovima
Ukoliko osetite oticanje limfnih čvorova ispod ruke ili u vratu, to može da bude razlog za brigu. Ukoliko je žlezda otečena više od mesec dana što pre idite kod doktora.

Groznica
Ukoliko imate groznicu koja nije praćena virusnom infekcijom idite kod doktora. To je ponekad simptom raka krvi.

Umor
Živimo brzim tempom i umor nije retka pojava, ali ako ste duže vreme malaksali bez da ste previše naprezali to može biti znak oboljenja.

Dug kašalj
Kašalj koji ne prestaje nedeljama, a nemate druge tegobe i pušač ste može da bude znak raka pluća. Posetite lekara.


Kurir

Pogledajte još