Za šta će biti iskorišćen Tijanin novac

Ranije je bilo reči da će za 1,6 miliona evra, koliko je novca preostalo, biti kupljeni aparati za kardiologiju i intenzivnu negu. Međutim, članovi Upravnog odbora bolnice, kao ni direktor dr Radovan Bogdanović sada nisu želeli da iznose detalje protokola, jer kako kažu, “jedna od tačaka tog protokola obavezuje obe strane da do realizacije donacije ne iznose detalje u javnost.”

"Na sednici UO, koja je juče održana sa porodicom Ognjanović, dogovorili smo se da nećemo davati izjave za javnost do konačne realizacije donacije. Protokolom je jasno definisano šta su obaveze Instituta, ali su i implementirane želje porodice Oganjanović. Sve će biti gotovo vrlo brzo, oprema će biti nabavljena u razumno kratkom periodu", kaže dr Dragan Jovanović, predsednik Upravnog odbora Instituta.

(old_image)
Mala Tijana je preminula 15. jula 2013. u Hjustonu

Kako je “Blic” ranije pisao, dogovor između roditelja male Tijane i rukovodstva Instituta bio je da deo novca bude uložen u kardiologiju, a deo u opremu na intenzivnoj nezi, kao i na edukaciju dva lekara i stomatologa u inostranstvu. Za ovu bolnicu Nebojša i Jelena Ognjanović odlučili su se zbog iskustva kroz koje su prošli sa svojim detetom.

U razgovoru koji su imali krajem decembra prošle godine i sa ministarkom zdravlja dr Slavicom Đukić Dejanović takođe su predložili da se novac uloži u adaptaciju postoperativnog prostora u Institutu, gde bi se oporavljali svi mališani nakon neke hirurške intervencije. Želeli su da nabave najsavremeniju opremu da bi se i deci u Srbiji obezbedila najbolja nega nakon operacije.

Tijana Ognjanović je bolovala od restriktivne kardiomiopatije i kad se stanje pogoršalo, bila joj je hitno potrebna transplantacija srca koja se u Srbiji ne radi. Za njeno lečenje je pokrenuta velika humanitarna akcija u kojoj je prikupljeno 2,5 miliona evra. Ne dočekavši transplantaciju, mala Tijana je preminula 15. jula u bolnici u Hjustonu, a od novca za njeno lečenje preostalo je 1,6 miliona evra.


Blic

Pogledajte još