Završen prvi krug izbora za predsednika Slovačke

Foto: Wikimedia Commons

Ankete raspoloženja birača pred izbore siguran prolaz u drugi krug izbora 29. marta daju sadašnjem premijeru Robertu Ficu, lideru stranke SMER, dok će njegov protivkandidat biti poznat sutra pre podne, kada Centralna izborna komisija saopšti zvanične rezultate.
 
Šanse da s premijerom Ficom uđe u drugi krug imaju četvorica kandidata, a predizborne ankete najveće šanse daju milioneru i filantropu bez političkog iskustva Andreju Kiski koji je bogatstvo stekao u finansijskom sektoru.
 
Najmanje podrške socijaldemokratski premijer Fico ima tradicionalno u prestonici Bratislavi, koja je i na parlamentarnim izborima glasala drugačije od ostatka zemlje, za opozicionu desnicu.
 
Ovi četvrti direktni predsednički izbori od 1999. godine kada su Slovaci dobili šansu da sami biraju šefa države mogu u drugom krugu da se pretvore u svojevrsni referendum o jednopartijskoj vladi Ficovog SMER-a.
 
Četvorica najjačih protivkandidata dogovorila su se pred izbore da će preporučiti svojim biračima da glasaju za bilo koga ko od njih prođe drugi krug.
 
Opozicija je upozorila da bi izborom Fica za predsednika stranka SMER dobila monopol na vlast pošto bi joj pripadale sve najviše ustavne funkcije u državi.
 
Nezvanični rezultati posle prebrojavanja glasova od 4,3 miliona birača koji su danas izašli na izbore biće poznati tokom noći a zvanične će sutra pre podne saopštiti Centralna izborna komisija. Centralna izborna komisija procenila je danas na glasanje izašao solidan broj birača.


Beta

Pogledajte još