SAD isporučile Iraku velike količine naoružanja

0

Sjedinjene Američke Države isporučile su ovog meseca Iraku najmanje 100 projektila "Hellfire", puške M4 i na stotine hiljada komada municije.

Ovo je danas saopštila ambasada SAD u Bagdadu.

Isporuka oružja deo je napora SAD da pomognu Iraku u borbi protiv sunitskih militantnih grupa, među kojima je organizacija Islamska država Irak i Levant, u svetlu nestabilnosti u sunitskim oblastima, posebno u zapadnoj provinciji Anbar.

„Ranije ovog meseca SAD su isporučile Iraku najmanje 100 projektila „Hellfire“, zajedno sa više stotina municije i puški M4″, navela je ambasada u saopštenju.

„Od ključnog je značaja da iračke bezbednosne snage budu opremljene modernim i efikasnim oružjem, s obzirom na ozbiljnu pretnju koju organizacije Islamska država Irak i Levant predstavljaju za Irak i ceo region“, dodaje se u saopštenju.

SAD nameravaju da narednih sedmica nastave da snabdevaju Irak oružjem, prenele su agencije.

Irak već duže vreme prolazi kroz period najtežeg nasilja još od doba krvavih sektaških sukoba tokom 2006. i 2007. godine. Samo od početka marta u toj zemlji je ubijeno više od 240 ljudi, uglavnom u napadima pripadnika sunitske zajednice, koji nisu zadovoljni odnosom pretežno šiitske iračke vlade prema njima.

Foto: ilustracija
izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.