Ovo niko nije mogao da previdi: Sedam iznenađenja Izbora 2014

0

Mnogi su znali da će ovi izbori doneti prekomponovanje sprske političke scene, ali retko ko je mogao da prognozira koliko velike promene će se dogoditi.

1. SNS je nadmašila rezultat Miloševića iz 1990.

Te godine je SPS sa Miloševićem na čelu osvojila 46,1 odsto glasova, a lista na čelu sa SNS je sada dobila poverenje 48,8 odsto birača i osvojila apsolutnu vlast. Pobeda se i očekivala, ali ne ovako ubedljiva.

2. U Skupštini samo stranke koje su za EU

Ovo je prvi srpski parlament u kojem su samo stranke koje se zalažu za ulazak Srbije u EU. Ispod cenzusa je ostao čak i DSS, uz Dveri, SRS…

3. Krah LDP-a

Samo 3,1 odsto na parlamentarnim izborima možda i nije iznenađenje, ali slom u Beogradu je šokantan. LDP se po broju glasača u prestonici, 3,1 odsto, svela na manje od zbira lista Slobodana Radulovića (2%) i Igora Brakusa (1,4%), koji su u politici jedva dva meseca. Šta će sad uraditi Čedomir Jovanović?

4. Dinkićeva ostavka

Ako partija ne uđe u parlament i nije prešla cenzus od pet odsto, treba neko ko
je sposobniji od mene da vodi našu stranku dalje. Bili smo non-stop u vlasti. Izlazili, ulazili. Trajalo je to od 2000. godine, kada sam izabran za guvernera Srbije. Vreme je da neki drugi snose malo odgovornost
“ rekao je sinoć Dinkić.

5. Pirova pobeda Dačića

Iako je Dačić sa SPS-om napredovao sa treće na drugu političku poziciju, sinoć nije bilo slavlja među socijalistima. Jesu osvojili jednako kao i pre dve godine, ali se apsolutnim trijumfom SNS ravnoteža moći drastično promenila na štetu SPS-a.

6. Mrka lica Đilasa i Tadića

Iako su, uslovno rečeno, još i dobro prošli samom činjenicom da su prešli cenzus – s obzirom na potop DSS, LDP i Dinkića – lica Đilasa i Tadića sinoć nisu krila razočaranje. Jesu ušli u parlament, ali su ostali prepušteni na milost i nemilost političkoj volji SNS. Ne treba, doduše, zaboraviti da su u parlament praktično ušle dve stranke demokrata, što govori da ta politička struja i dalje ima podršku u Srbiji.

7. Vučić je pobedio čak i Palmu u Jagodini

Srpska napredna stranka je u Jagodini, sa obrađenih 89 biračkih mesta, od ukupno 91, osvojila 2.500 glasova više u odnosu na drugoplasiranu koaliciju SPS-PUPS-JS. Marković od sinoć više nije neprikosnoveni lider Jagodine.

Izvor: Kurir

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.