Ovo niko nije mogao da previdi: Sedam iznenađenja Izbora 2014

1. SNS je nadmašila rezultat Miloševića iz 1990.

Te godine je SPS sa Miloševićem na čelu osvojila 46,1 odsto glasova, a lista na čelu sa SNS je sada dobila poverenje 48,8 odsto birača i osvojila apsolutnu vlast. Pobeda se i očekivala, ali ne ovako ubedljiva.

2. U Skupštini samo stranke koje su za EU

Ovo je prvi srpski parlament u kojem su samo stranke koje se zalažu za ulazak Srbije u EU. Ispod cenzusa je ostao čak i DSS, uz Dveri, SRS...

3. Krah LDP-a

Samo 3,1 odsto na parlamentarnim izborima možda i nije iznenađenje, ali slom u Beogradu je šokantan. LDP se po broju glasača u prestonici, 3,1 odsto, svela na manje od zbira lista Slobodana Radulovića (2%) i Igora Brakusa (1,4%), koji su u politici jedva dva meseca. Šta će sad uraditi Čedomir Jovanović?

4. Dinkićeva ostavka

"Ako partija ne uđe u parlament i nije prešla cenzus od pet odsto, treba neko ko
je sposobniji od mene da vodi našu stranku dalje. Bili smo non-stop u vlasti. Izlazili, ulazili. Trajalo je to od 2000. godine, kada sam izabran za guvernera Srbije. Vreme je da neki drugi snose malo odgovornost
" rekao je sinoć Dinkić.

5. Pirova pobeda Dačića

Iako je Dačić sa SPS-om napredovao sa treće na drugu političku poziciju, sinoć nije bilo slavlja među socijalistima. Jesu osvojili jednako kao i pre dve godine, ali se apsolutnim trijumfom SNS ravnoteža moći drastično promenila na štetu SPS-a.

6. Mrka lica Đilasa i Tadića

Iako su, uslovno rečeno, još i dobro prošli samom činjenicom da su prešli cenzus - s obzirom na potop DSS, LDP i Dinkića - lica Đilasa i Tadića sinoć nisu krila razočaranje. Jesu ušli u parlament, ali su ostali prepušteni na milost i nemilost političkoj volji SNS. Ne treba, doduše, zaboraviti da su u parlament praktično ušle dve stranke demokrata, što govori da ta politička struja i dalje ima podršku u Srbiji.

7. Vučić je pobedio čak i Palmu u Jagodini

Srpska napredna stranka je u Jagodini, sa obrađenih 89 biračkih mesta, od ukupno 91, osvojila 2.500 glasova više u odnosu na drugoplasiranu koaliciju SPS-PUPS-JS. Marković od sinoć više nije neprikosnoveni lider Jagodine.

Izvor: Kurir

Pogledajte još