Svih 12 članova posade nestalog aviona pod istragom

Tehniku niskog letenja obično koriste borbeni avioni, a u slučaju velikih letelica poput “boinga 777” taj potez može biti izuzetno opasan jer izaziva ogroman pritisak na letelicu.

"Onaj ko je upravljao avionom morao je biti izuzetno vešt kako bi izveo takav manevar i izbegao radare tri zemlje koje je nadletao"
, rekao je neimenovani izvor za malezijski “Nju strejts tajms”.

Sve o nestalom malezijskom avionu pročitajte OVDE.

Nova saznanja idu u korist teoriji po kojoj je avion bio otet, mada istražitelji i dalje ne isključuju mogućnost da se srušio.

Za komandama je najverovatnije bio pilot Zahari Ahmad Šah, koga britanski “Dejli mejl” opisuje kao “političkog fanatika” koji je vežbao otmicu na kućnom simulatoru leta, a rodbina, pak, kao požrtvovanog oca troje dece i obožavatelja kulinarstva.

“Ujak mi je jednom rekao da nikad ne odustajem, čega god da se prihvatim. Zato sada ne odustajem od njega”, napisala je na Tviteru Šahova sestričina Hanifa.

Međutim, prema tvrdnjama “Malejža erlajnza”, velike su šanse da je avionom zapravo upravljao kopilot Farik Abdul Hamid. Navodno je upravo on, a ne pilot, izgovorio poslednje reči: “U redu, laku noć”, a zatim poveo 238 osoba u nepoznatom pravcu.

Policija sumnja i na putnika Moda Kairula, inženjera leta i vlasnika privatne avionske kompanije, zbog njegovog letačkog iskustva.

U potrazi za avionom učestvuje 26 zemalja, a pretražuju se teritorije 11 država, uključujući i more i kopno. Američka učiteljica Sara Bajak, koja radi u Kini, još se nada dobrim vestima o svom suprugu Filipu Vudu.

"Ako je reč o otmici, to daje novu nadu. Taoci su mnogo vredniji kada su živi", rekla je ona za "Gardijan“.

Izvor: Blic
Foto: Beta - AP - Kyodo News

Pogledajte još