Deset navika koje vam potajno uništavaju kožu

1. Previše konzumirate slatko, kafu ili slano?

Ako ni redovan piling, čišćenje i maske ne pomažu, a koža je i dalje puna bubuljica, uzrok se možda krije u nepravilnoj ishrani. Preterivanje sa šećerom, alkoholom, solju i kofeinom najpre se vidi na licu. Kofein i so isušuju kožu zbog čega se ona ljušti i sklona je pucanju, a time i borama. Alkohol dehidrira kožu i izaziva upalu zbog čega je ona sklona ljuštenju. Slično važi i za šećer. Hrana koja je bogata šećerom uništava kolagen, smanjuje elastičnost kože i povećava rizik od ranog nastanka bora.

2. Čistite lice više nego što je potrebno

Čišćenje lica je neophodno za lepu kožu, ali ne bi trebalo da preterujete posebno ako imate suvu kožu. Preterano čišćenje skida prirodna ulja s površine koja joj daju vlažnost. Ukoliko vam je koža suva i osetljiva, najbolje bi bilo da je pre spavanja očistite kremastim tonikom ili onim na bazi ulja, a ujutro samo lice isprati vodom. Kožu je dovoljno očistiti tonikom samo jednom dnevno jer ćete tako zadržati više dobrih ulja, tvrde dermatolozi.

3. Piling koji imate vam ne odgovara

Pilinzi bi trebalo da budu blagi za kožu, ali ako izazivaju svrab i crvenilo to znači da skidaju prirodna ulja pa bi najbolje bilo da ih zamenite. Primer takvih pilinga su oni s većim zrnima i semenkama koje iritiraju i uzrokuju upale pa se koža ljušti. To najčešće dovodi do začepljenja pora, a ne do čiste kože.

Najbolje je da se koriste nežni pilinzi s mikrozrnima ili šećerom jednom do dvaput nedeljno ili one koji su pravljeni na bazi mlečne kiseline i to najviše jednom nedeljno.

4. Nega bubuljica nije odgovarajuća

Žene najčešće preteruju u istiskivanju, previše čestom čišćenju upaljenih područja ili preterano dodiruju lice, ističe dermatolog Dženet Graf.

Neprijatne bubuljice najbolje će ukloniti tonik na bazi salicilne kiseline s dodatkom soje. Salicilna kiselina će podstaći bržu obnovu kože i ublažiće upale. Najbolje ga je koristiti uveče jer koža ima vremena da se oporavi.

Jednako delotvoran je i benzoil-peroksid koji čisti pore i deluje antibakterijski. Najbolji izbor je tonik s 2,5 postotnom koncentracijom benzoil-peroksida. Sve više od toga izbegavajte jer može da iziritira kožu, a bubuljice će duže trajati.

5. Premalo spavate

Manje od sedam sati sna čini kožu beživotnom, a bore vidljivijima nego inače. Koža može da se oporavi od povremene besane noći, posebno ako ste mladi, ali s godinama se proces obnove usporava. Blještavo svetlo TV ekrana smanjuje nivo melatonina, hormona koji reguliše unutrašnji sat. To usporava obnovu ćelija kože i pospešuje nastanak bora. Kod nesanice pomaže topla kupka ili tuš koji umiruju telo.

6. Ne odgovaraju vam uslovi u kojima spavate

Osim sna važno je i na čemu spavate. Sve što imate na licu jastučnica upija, od ulja, mrtvih ćelija kože, bakterija i ostataka kreme. Spavanjem sva prljavština ulazi u vaše pore i začepljuje ih pa se preporučuje da jastučnice menjate svake nedelje. Najbolji izbor su svilene i satenske jer sprečavaju gužvanje kože, a time i nastanak bora.

Uz pravi izbor posteljine, u zimskim mesecima treba pripaziti i na nivo vlažnosti u spavaćoj sobi. Grejanje isušuje kožu pa se preporučuje staviti osveživač vazduha.

7. Zaštitni faktor je leti obavezan

Kod nanošenja krema za sunčanje potrebno je dobro ih utrljati kako bi ih koža što pre upila. Pri tom, nemojte da zanemarite područja uz kosu, uši i vrat. Upravo na tim područjima sve češće se pojavljuje rak kože, upozoravaju dermatolozi.

Faktor treba biti barem 30 da bi zaštitili svoju kožu, a ako vam je to naporno opskrbite se kremom ili puderom sa zaštitnim faktorom. Da biste sprečili pojavu bora faktor bi trebalo da nanosite tokom cele godine na lice i vrat.

8. Provera mladeža

Mladeže bi trebalo da proverite barem jednom godišnje, a ako primetite i najsitnije promene u boji ili obliku, obavezno se javite lekaru, savetuju dermatolozi. Naročito bi trebalo pripaziti na područja između prstiju, ispod grudi, na vratu, po ušima, nosu i kapcima.

9. Ne skidate šminku pre spavanja

Ako ne skinete šminku pre spavanja podstaćićete začepljenje pora, iritaciju kože i očiju, pa čak i upalu kože. U situacijama kada nemate vremena za to, poput onih nakon noćnog izlaska, držite na noćnom ormariću vlažne maramice za skidanje šminke. S njima ćete u par poteza skinuti sav makeup. Najbolji izbor su one bez alkohola i mirisa jer ne isušuju i nadražuju kožu.

10. Pušite

Pušenje čini kožu žućkastom i smanjuje njenu elastičnost usled smanjenja kolagena. Ipak dobra vest je da se lice popravlja već dve nedelje nakon prestanka pušenja, ističu lekari. Poboljšava se struktura kože, a vraća se i njen prirodni sjaj.

Izvor: b92

Pogledajte još