Lavrov poručio Keriju: Sankcije neprihvatljive, biće posledica

0

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je danas američkom kolegi Džonu Keriju da su sankcije zapadnih zemalja protiv Moskve zbog Krima apsolutno neprihvatljive, ističući da će biti posledica.

„Sankcije SAD i EU su apsolutno neprihvatljive i neće proći bez posledica“, rekao je Lavrov Keriju u telefonskom razgovoru, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju ministarstva se, međutim, ne navode detalji mogućeg odgovora Moskve na te sankcije.

Ruske agencije su prenele da je američki predsednik Barak Obama potpisao ukaz o uvođenju sankcija visokopozicioniranim ruskim činovnicima, među kojiima su predsednica gornjeg doma parlamenta Valentina Matvijenko, vicepremijer Dmitrij Rogozin, savetnik ruskog predsednika Sergej Glazjev, pomoćnik predsednika Vladislav Surkov, poslanici Dume Elena Mizulina i Leonid Slucki, senator Andrej Klišas.

Pored toga, Vašington je uveo sankcije predsednicima krimske skupštine i vlade Sergeju Aksjonovu i Vladimiru Konstantinovu, smenjenom ukrajiskom predsedniku Viktoru Janukoviču i lideru pokreta Ukrajinski izbor Viktoru Medvedčuku.

U Briselu su šefovi diplomatije zemalja članica EU osudili pripajanje Krima Rusiji i objavili listu sa imenima 21 osobe za koju ocenjuju da su učestvovale u narušavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, od kojih je osam političara sa Krima, 10 ruskih skupštinskih poslanika (među kojima su i lider Pravedne Rusije Sergej Mironov i potpredsednik Dume Sergej Železnjak), kao i komandanti Južnog i Zapadnog vojnog okruga Aleksandar Galkin i Anatolij Sidorov, i komandant ruske Crnomorske flote Aleksandar Vitko.

Ruski predsednik Vladimir Putin i krimski lideri potpisali su ranije danas u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, odmah primaju u sastav Ruske Federacije, a rok za okončanje prelaznog perioda njihove integracije je 1. januar 2015. godine.

Izvor: Blic/ foto: AP

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.