Pogledajte prvi poljubac ikada snimljen

0

Video "Prvi poljubac" u kom umetnica Tatja Pilieva traži od 20 potpunih stranaca da se poljube pred kamerom, izazvala je mnogo polemike na internetu. Međutim, davne 1872. jedan fotograf iz Engleske išao je korak ispred svog vremena i po prvi put snimio poljubac i to između dve žene.

Verovali ili ne, zbog društvenih normi tog vremena, poljubac se nije mogao desiti između muškarca i žene, budući da je Edvard Majbridž želeo da njegovi modeli budu goli.

„Iako su Viktorijanci imali izuzetno sužene seksualne slobode, prema modernim standardima, a homoseksualnost smatrali ozbiljnom pretnjom društvu, verovali su da žene imaju malo ili nimalo seksualnog naboja
„, piše u Muybridge Online arhivi.

„The Kiss“ (Poljubac), kao i većina drugih fotografija i snimaka iz pomenute arhive, snimljen je između 1872. i 1885. odnosno mnogo pre izuma filmske kamere (napravljen je uz pomoć niza fotoaparata).

Sedamdesetih godina 19. veka detalji kretanja objekata bili su potpuno nepoznati. Upravo zato je ovaj fotograf iz Kingstona smatrao da modeli treba da budu nagi, kako bi gledaoci mogli jasno da vide kako se tela kreću u seriji fotografija.

I sama biografija Majbridža je podjednako neobična, kao i njegovi radovi.

U dvadesetoj godini života, 1850. bio je nezadovoljan životom u malom mestu u Engleskoj i rešio je da se odseli u SAD.

Najbolje radove napravio je 1872. kada ga je Liland Stenford, kasnije osnivač Univerziteta Stenford, angažovao da fotografiše konje.

Međutim, njegov svet se srušio kada je saznao da njegova mlada žena ima ljubavnika. Čak je ubio tog čoveka, nakon što je saznao da je upravo taj ljubavnik možda otac njihovog sedmogodišnjeg sina.

Iako Majbridž nije poricao ubistvo, dobio je oslobađajuću presudu.

Ostatak karijere proveo je usavršavajući tehnike i predajući.

Na posletku se vratio u Englesku gde je i umro 1904.

Izvor: b92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.