Rusija: EU sabotira razgovore o Ukrajini

0

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je danas kritikovalo odluku predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja da otkaže posetu Moskvi, nazvavši taj potez "odbijanjem da se čuje istina".

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije / Foto: Associated Press

Van Rompej je danas trebalo da se sastane sa ruskim zvaničnicima, među kojima je, prema nekim informacijama, trebalo da bude i ruski predsednik Vladimir Putin, ali je poseta otkazana, prenela je agencija AP.

Rusko Ministarstvo je u saopštenju iznelo tvrdnju da van Rompeju „njegovi sopstveni ljudi nisu dopustili da dođe u Rusiju“.

Ministarstvo je navelo i da je zvanični Kremlj odmah odgovorio na Rompejev zahtev da poseti Moskvu, ali je ta poseta otkazana u poslednji čas jer Evropa „nije želela da čuje istinu“.

Razgovori je trebalo da budu održani uoči dvodnevnog samita lidera Evropske unije u Briselu u četvrtak i petak, kada će, kako se očekuje, oni ponoviti odbijanje EU da prizna rusku aneksiju Krima.

Putin i krimski lideri potpisali su juče u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, primaju u sastav Ruske Federacije, a rok za okončanje prelaznog perioda njihove integracije je 1. januar 2015. godine.

Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.