Keri upozorio Rusiju da ne ide na istok Ukrajine

0

Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je danas Rusiju da ne vrši nikakav vojni upad na istok Ukrajine i uporedio je "nacionalistički zanos", podstaknut krizom zbog Krima, sa situacijom pred izbijanje Drugog svetskog rata.

Keri je to rekao pred jednim skupom studenata u Stejt departmentu i naglasio da bi u tom slučaju odgovor medjunarodne zajednice morao da bude proporcionalan.

Džon Keri je rekao da se nada da do toga neće doći i da ne želi da iznosi opcije za bilo kakav američki ili globalni odgovor za bilo kakav ruski upad na istok Ukrajine, pre nego što se proceni situacija nakon pripajanja Krima Ruskoj Federaciji, preneo je AFP.

„Sada je sasvim nečuveno da razvijate nacionalistički zanos koji bi mogao da se proširi na veoma opasan način“, dodao je Keri.

„Sve što treba da uradite jeste da se vratite i čitate istoriju, odnosno period priprema za Drugi svetski rat i da čitate o strastima koje su se razvile iz takve vrste nacionalističkog zanosa“, rekao je Keri studentima.

On je rekao da bi se trebalo podsetiti Čehoslovačke iz 1968. godine kada je navodno opravdanje za ulazak u tu zemlju bio da se zaštite ljudi koji tamo žive.

„Možete da upitate Poljake kako su se osećali što su bili 'zaštićeni' svih tih godina“,
dodao je Keri, a preneo AFP.

Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.