Dragulji kuće "Jar"

Prvi put u istoriji je jedna vredna kolekcija savremenog nakita, od pravog dragog kamenja, predstavljena u jednom muzejskom prostoru, 2003. godine u Muzeju dekorativnih umetnosti u Londonu, i prvi put su dragulji iz kuće JAR (400 komada nakita) retrospektivno izloženi na jednom mestu. Izložba je održana povodom dvadesetpetogodišnjice postojanja kuće - Amerikanac Joel Arthur Rosental i Švajcarac Pierre Jannet osnovali su JAR u Parizu, 1977. godine.

Pre izložbe nakit je mogao da se vidi samo u maloj prodavnici u Parizu, u ulici Vendom. Bogati kolekcionari i potencijalni kupci tamo imaju priliku  da razgledaju nove kolekcije isključivo na zatvorenim, unapred ugovorenim susretima. Majstori koji oblikuju drago kamenje i dizajniraju komade nakita su i umetnici i zanatlije. Godišnje se proizvede od 70-80 komada nakita, a mnogi od njih su unapred rasprodati. Fransoa  Kiriel (Francois Curiel), šef evropskih lanaca kuće ‚"Christie" i šef odseka za nakit, proizvode kuće JAR procenjuje kao „svetlucavu klasiku“.

Kreiranjem jedinstvenog nakita i korišćenjem prirodnih bisera, safira, orijentalnih rubina, retkih dijamanata i dragog kamenja JAR je, za 25 godina postojanja, stvorio potpuno originalan svet nakita i formirao klijentelu koju čine i anonimni i čuveni klijenti.

Dizajneri ovog nakita inspirisani su prirodom - leptirima, cvećem, životinjama ili geometrijskim oblicima. Nakit odlikuju jarke boje i vrhunski umetnički rad.

Na izložbi u Londonu, u četiri sobe s posebnim osvetljenjem, predstavljeni su i buketi od ljubičica od raznobojnog safira, ružičasti i beli dijamanti, ukrasi u obliku lale napravljeni od rubina, smaragdi, kolekcija sivih (veoma retkih) bisera...

JAR nakit je skup i prepoznatljiv, veoma poželjan i mnogima veoma nedostupan. Ako je za utehu, sigurno se više nalazi po sefovima svetskih kolekcionara nego što se nosi,  čak i  u posebnim prilikama.

Jelena Jovanović

Pogledajte još