5 najboljih esencijalnih ulja za blistavu kožu

Takođe vrlo je bitno znati kako se koje ulje koristi, zato dobro istražite njihovu upotrebu pre nego što rešite da ih stavite na vašu kožu. Na primer, neka ulja, poput onog od čajevog drveta, mora da se razredi sa vodom, jer može da izazove opekotine i iritaciju.

Ali, ako ih koristite na pravi način, od ovih ulja vaša koža će prosto zablistati. Ova ulja su odlična za kožu i najviše se upotrebljavaju u kozmetičke svrhe:

1) ULJE SEMENA ŠARGAREPE

Ulje semena šargarepe je boje ćilibara i dobija se ceđenjem semena ovog povrća. Odlično je za suvu kožu, oštećenu suncem, kao i za zrelu kožu sa borama. Ako vam se koža suši i puca tokom zime ili vam koža deluje umorno i sivo, ovo ulje će vam vratiti zdravi sjaj kože lica. Takođe, ulje semena šargarepe mogu da koriste i oni sa suvom i oni sa masnom kožom lica.

2) ULJE OD LAVANDE

Ulje od lavande se koristi za suvu/zrelu kožu, kao i za masnu/osetljivu. Ovo višefunkcionalno ulje će vam takođe pomoći da se smirite i opustite. Takođe, ono ima anti-fungalna, anti-inflamatorna i antibakterijska svojstva. Mnogi dermatolozi i ljudi koji se bave aromaterapijom smatraju da je lavandino ulje jedno od najkorisnijih ulja za lečejne akni, jer ovo ulje zaustavlja bakterije koje izazivaju infekcije. Osim što je dobro za sve tipove kože, ono je i odlično za mešanje sa skoro svakim drugim esencijalnim uljem.

3) ULJE OD LIMUNOVE TRAVE

Ulje limunove trave je odličan izbor ako želite vam koža deluje sjajnije i blistavije, jer ima detoksifikujuća i regenerativna svojstva. Ovo prirodno indijsko i šri lankansko ulje će vam pomoći da sprečite razvoj bakterija i mikroba na koži. Može da se koristi kao fungicid, astringent i za smanjivanje vidljivosti pora.

4) ULJE ČAJEVOG DRVETA

Ulje čajevog drveta, ili čajevca, je odlčno za masnu i osetljivu kožu. Oni koji pate od akni bi trebalo da znaju da ovo ulje ima isti efekat kao benzoil-peroksid, ali bez agresivnog sporednog efekta. Kao i ulje lavande, i ovo ulje ima anti-fungalna i antibakterijska svojstva. Koristite ovo ulje da biste obnovili svoju kožu na prirodan način, jer ono može da tretira posekotine, poderotine i opekotine, dok vrlo nežno umiruje i čisti kožu.

5) MONOI ULJE

Pravo monoi ulje dolazi sa Tahitija, gde se koristi već hiljadama godina. Starosedeoci su ga koristili za religiozne obrede, kao i za medicinske i kozmetičke svrhe. Ovo ulje se pravi od cveta tahićanske biljke Monoi, koja se potom potapaju u kokosovo ulje. Monoi ulje će vam pomoći da vam koža zablista, jer ima dugotrajne hidrirajuće sposobnosti, a takođe pročišćava i smiruje kožu. Takođe može da se koristi za zaštitu kože od sunca i za postizanje preplanulog tena.

Izvor: Žena

Pogledajte još