Danas je Međunarodni dan sreće

Taj dan ove godine pada i na prvi dan proleća.

Generalna skupština UN usvojila je 28. juna 2012. godine rezoluciju kojom je proglasila 20. mart Međunarodnim danom sreće za šta je glasalo svih 193 zemalja članica.

Cilj je da se "poveća svest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti stanovnika u svetu" s obzirom na to da je "potraga za srećom osnovni ljudski cilj", piše u rezoluciji.

U rezoluciji se preporučuje "pravilan i uravnotežen privredni rast zasnovan na održivom razvoju, iskorenjivanju siromaštva i podsticanju sreće i blagostanja svih naroda", a zemlje članice UN pozivaju se da rade na podizanju svesti o važnosti sreće.

Ideja o proglašenju Međunarodnog dana sreće potekla je od predstavnika UN u Butanu. Na Himalajima je 70-ih godina uvedena mera nacionalnog blagostanja koja se nije merila u materijalnim bogatstvima nego u osećaju sreće u narodu, poznata kao "bruto nacionalna sreća".

Farel Vilijams, autor hita "Hepi" je ambasador sreće Fonda Ujedinjenih nacija i zvanični promoter Međunarodnog dana sreće, 20. marta. Fanovi širom sveta postavljali su svoje video klipove u kojima "demonstriraju svoju sreću" koristeći hashtag #HAPPYDAY na Farelov sajt 24 Hours of Happiness, najbolji video klipovi biće predstavljeni danas u svakoj od vremenskih zona.

Izvor: Blic

Pogledajte još