Rat sankcijama: Moskva uzvraća udarac, američki zvaničnici na crnoj listi Rusije

Kako je saopštilo Ministarstvo, reč je o recipročnom odgovoru na američke sankcije protiv ruskih zvaničnika, a na spisku onih koji će biti obuhvaćeni sankcija su i pomoćnici predsednika SAD Danijel Pfajfer i Bendžamin Rods i zamenik pomoćnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Kerolin Etkinson, kao i predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Bejner.

Na crnoj listi su i senatori Meri Landrije, Džon Mekejn i Danijel Kouts.

U saopštenju Ministarstva se navodi da SAD ne žele da priznaju očigledno - da su stanovnici Krima demokratskim putem i potpunosti u skladu sa medjunarodnim pravom i Poveljom UN izglasali prisajedinjenje Rusiji.

"Ne treba da bude bilo kakvih sumnji: na svaki neprijateljski napad SAD, Moskva će imati adekvatan odgovor"
, poručuju iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Odluka Moskve usledila je nekoliko minuta pošto je američki predsednik Barak Obama izjavio da SAD uvode nove sankcije Rusiji.

Obama je prethodno, pre dva dana, potpisao ukaz o uvodjenju sankcija visokim ruskim zvaničnicima, medju kojiima su predsednica gornjeg doma parlamenta

Valentina Matvijenko, vicepremijer Dmitrij Rogozin, savetnik ruskog predsednika Sergej Glazjev, pomoćnik predsednika Vladislav Surkov, poslanici Dume Elena Mizulina i Leonid Slucki, senator Andrej Klišas.

Pored toga, Vašington je uveo sankcije predsednicima krimske skupštine i vlade Sergeju Aksjonovu i Vladimiru Konstantinovu, smenjenom ukrajiskom predsedniku Viktoru Janukoviču i lideru pokreta Ukrajinski izbor Viktoru Medvedčuku.

Izvor: Blic

Pogledajte još