Potraga traje predugo, šta ako nikada ne nađemo Let 370?

Deluje neverovatno, da pored sve moderne tehnologije, satelita, GPS uređaja, nešto ogromno poput jednog "boing" aviona, samo nestane! No, koliko god delovalo neverovatno, sve su šanse da će to biti zvaničan odgovor na pitanje "Šta se desilo sa Letom 370?"

Na samom početku, ovo ne bi bio prvi put da je neki avion jednostavno nestao. Sa druge strane, to bi značilo agoniju nepostojanja odgovora za porodice putnika.

„Kada je bilo koji slučaj smrti u pitanju, najvažnija stvar za porodicu i voljene jeste poznavanje okolnosti i konteksta nesreće, a kada imamo ovako malo informacija, teško je dati te odgovore“, smatra izvršni direktor Grupe za podršku žrtvama sa Novog Zelanda.

Međutim, ovo je samo početak.

Nestanak Leta 370 mogao bi da dovede do uvođenja modernih GPS sistema u avione naspram starim radarima, kao i bolje praćenje aviona među zemljama.

Međutim, cena za ovu modernizaciju samo u SAD iznosi između 60 i 70 milijardi dolara i to je jedan od ključnih razloga zašto se ona još nije desila.

Pritom, odgovornost za nestanak i moguće kvarove na avionu nemoguće je utvrditi bez olupine aviona, a pravni sistem internacionalne avijacije ne predviđa potpuni nestanak aviona.

Ovaj nestanak svakako je potresao našu percepciju u vezi sa putovanjem avionom.

Imali smo iluziju kontrole ali je ona sada poljuljana prostom činjenicom da avion velikog avio-prevoznika jednostavno može da nestane.

„Niko ne želi to da čuje. Svi su uplašeni tom mogućnošću“, izjavio je bivši stručnjak za istraživanje avionskih nesreća.

Ipak, stručnjaci su uvereni da će otkriti olupinu, makar morali da čekaju da je more nasuka na obalu.

Šta vi mislite, šta se dogodilo sa avionom?

Izvor: Nadlanu, B92

Pogledajte još