Deset zdravstvenih simptoma koje ne smete ignorisati!

1. Neočekivani gubitak težine

Ako dođe do neplaniranog gubitka težine, te izgubite više od 5% svoje ukupne težine kroz mesec dana ili 10 % kroz 6 meseci, ili do neke iznenadne promene, npr. ako se celi život borite s kilogramima i tada iznenada smršate trebali biste se javiti lekaru na pregled.

2. Uporna temperatura

Neki virusi mogu uzrokovati temperaturu i obično ako nije temperatura jako visoka (do 38°C) nekoliko dana ste sigurni. Ali, ako imate povišenu temperaturu (između 37,5 i 38,5) duže od nedelju obvezno se javite lekaru. Povišena telesna temperatura može signalizirati ozbiljne infekcije iako nema drugih popratnih simptoma. Što je viša temperatura to se što hitnije javiti lekaru.

3. Kratak dah

Ako ste zdrava osoba koja uobičajeno nema problema s disanjem, a osetite iznenadne poteškoće ili kratak dah hitno se javiti lekaru. Ako imate astmu ili znate šta uzrokuje probleme s disanjem tada biste trebali slediti preporuke vašeg lekara.

4. Neobjašnjive promjene u radu creva

Ključna reč je promena. Neki ljudi imaju crevnih problema godinama i ne bi trebali pomisliti kako sada zbog zatvora moraju hitno lekaru iako su već razgovarali s njim o tom problemu, nego ako dođe do promene iznenada.

5. Promena u mentalnom stanju

Dezorijentacija, zbunjenost, halucinacije ili iznenadno agresivno ponašanje zahtevaju hitnu lekarsku pažnju.

6. Nove ili učestalije glavobolje

Većina glavobolja je iritantna, ali nestaje sama od sebe, međutim u nekim slučajevima glavobolje signalizuju ozbiljniji poremećaj. Glavobolja koja dođe iznenadno i pomislite kako je to najgora glavobolja u vašem životu zahteva hitnu lekarsku intervenciju.

7. Kratkotrajni gubitak vida, sposobnosti govora ili paraliza dela tela

Ovo mogu biti rani signali udara i što pre dođete do lekara to ćete bolje proći.

8. Blicevi svetla

Ako vam se pojavljuju fleševi svetla, a nisu uzrokovani migrenom javite se lekaru. Osim toga simptomi na oku koji zahtevaju hitnu lekarsku pažnju su značajno povećanje tamnih mrlja koje plutaju pred očima, iznenadna „zavesa“ ili osećaj kao da gledate kroz filter.

9. Osećaj sitosti iako ste malo pojeli

Ako neko vreme primetite promene u ponašanju za stolom, najedete se npr. ranije nego uobičajeno možda biste se trebali konsultovati s lekarom. Možda se radi o nekom poremećaju u funkciji probavnog sistema.

10. Vrući, crveni i znojni dlanovi

U nekim situacijama (stres, nervoza) kao izolovani simptomi mogu biti su normalna stvar, ali ako se pojave zajedno javite se lekaru.

Izvor: Astma.rs

Pogledajte još