Četiri saveta kako šefu da kažete "ne"

Međutim, ako uvek govorite 'da' možete doći u situaciju da ćete uraditi ama baš sve za svoju karijeru i to na štetu svog privatnog života. Aol Džobs donosi nekoliko saveta kako reći 'ne' u poslovnom okruženju, a da to ne ugrozi vaše radno mesto.

Izaberite oprezno situaciju

Ako u kancelariji vlada užurbana i stresna atmosfera, tada svakako nije vreme da kažete 'ne'. Međutim, u 'stabilnim' situacijama vaše odbijanje neće toliko odjeknuti, pogotovo ako ste okruženi ljudima koji su takođe u mogućnosti da urade ono što šef traži od vas.

Naučite kako da kažete 'ne', a da ne izgovorite tu reč

Možda je šef zaboravio sve ostale zadatke kojima ste zatrpani. Umesto da kažete kako ne možete preuzeti još jedan projekat, kažite mu: 'Vidim da je taj projekat važan. Možemo li da sednemo na nekoliko minuta kako biste mi pomogli da odredim prioritete u radu? Želim da budem siguran da sam fokusiran na najvažnije stvari'.

Predložite alternativno rešenje

Možda nemate dovoljno vremena za novi zadatak, ali možda možete izdvojiti vreme za rad na delu projekta. Ukoliko ste specijalizovani za određeno područje, predložite šefu da se posvetite upravo tome delu, u saradnji s drugim kolegom koji će preuzeti ostatak posla.

'Lupite šakom u sto', ali imajte zaista dobar razlog za to

Šta znači dobar razlog, zavisi od kompanije do kompanije. Ukoliko imate neodložnih porodičnih i društvenih obaveza, a novi projekat bi poremetio vaše planove, možda biste mogli šefu da objasnite da niste u stanju da pomognete. Pritom nemojte koristiti izraz 'ne', nego pažljivo birajte reči i izrazite spremnost da pomognete u nekoj drugoj situaciji.

Izvor: 021

Pogledajte još