Pop silovao devojčicu u svečanoj sali crkve: Zapretio joj da ćuti i blagoslovio je

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve u selu Pločica kod Kovina, Milovan Đokić (56) uhapšen je zbog sumnje da je silovao dete! Njega je u utorak uhapsila pančevačka policija, koja ga tereti da je imao seksualne odnose sa devojčicom V. P. (13) iz tog sela. U izjavi za „Novosti“, trinaestogodišnjakinja je ispričala da je početkom godine, 3. januara „napastvovana u svečanoj sali crkve, ali da nikome nije smela išta da kaže, jer se plašila“.

Stravičnu istinu razotkrili su Stojan i Regina Spasić, baba i deda žrtve. Kako su nam ispričali, oni su neko vreme sumnjali da se čudne stvari događaju sa Đokićem, ali nisu mogli ni da pretpostave da bi mogao da siluje njihovu mezimicu.

- Naša unuka već dve godine peva u crkvenom horu, ali su tek početkom godine počele da se događaju neke čudne stvari - pričaju Stojan i Regina. - Milovan je počeo sve češće da je zove u crkvu pod izgovorom da mu treba pomoć oko sređivanja i čišćenja prostorija. Za taj posao bi joj davao nešto malo novca i mi tu nismo videli ništa loše.

Ipak, kako je vreme prolazilo, Stojan i Regina su bili sve više zabrinuti. Pritiskali su unuku da kaže ako se nešto dogodilo između nje i Đokića, ali bezuspešno.

OPREČNO
Meštani sela Pločice imaju različita mišljenja o osumnjičenom svešteniku. Dosta je onih koji za njega pričaju da voli da popije i „spopada žene svih uzrasta“. Sa druge strane, nekoliko ljudi tvrdi da je „izuzetan čovek, uvek spreman da pomogne“. Za njegovu porodicu - ženu, dva sina i ćerku, imaju samo reči hvale.

- Na kraju smo obavestili socijalnu službu i policiju, a inspektori su obavili razgovor sa njom - nastavljaju za „Novosti“ potresnu priču Spasići. - Posle mnogo obavljenih razgovora, devojčica se napokon poverila tetki i ispričala šta se sve dogodilo kobnog dana. Đokić ju je, kako nam je rekla, 3. januara namamio u svečanu salu crkve i tu je silovao. Pokušao je još dva puta, ali nije uspeo. Jednom ga je omeo dečak koji je slučajno naišao, a drugi put je bio pijan, pa je ona uspela da se odbrani.

V. P. nam je u kratkom razgovoru ispričala kako se bojala za svoju bezbednost i da je zato krila istinu.

- Rekao mi je da ne smem ni slučajno nikome da pričam o tome. Tvrdio je da mi ionako niko neće verovati. Posle silovanja mi je dao blagoslov i rekao da sam vrlo pametna - rekla je V. P.

Kada se policija uključila u ovaj stravičan slučaj, devojčica je poslata na ginekološki pregled, kojim je utvrđeno da je imala seksualne odnose. V. P. je u petak dala izjavu u Tužilaštvu u Smederevu gde je više od dva sata do detalja prepričavala kako je Đokić bludničio nad njom. Osumnjičeni je takođe dao izjavu u Tužilaštvu, a sudija Višeg suda za prethodni postupak mu je odredio pritvor do 30 dana. On je, kako smo saznali, negirao sve optužbe. Policija nastavlja da istražuje ovaj slučaj, a s obzirom na to da je Đokić predavao veronauku u Osnovnoj školi u Pločici, postoji opasnost da je bilo još žrtava.

Inače, za krivično delo obljuba nad detetom zaprećena je kazna od tri do 12 godina zatvora.

SUDIĆE MU I CRKVA
Protiv sveštenika Milovan Đokića biće pokrenut crkvenosudski postupak, rečeno je u petak „Novostima“ u vrhu SPC. Utvrđivanju njegove odgovornosti prethodiće provera svih navoda, tvrdnji i činjenica do kojih dođe policija. Ukoliko se pokaže da je Đokić zaista obljubio dete, biće mu izrečena kazna raščinjinja.

Slučaj sveštenika iz Pločice zatekao je crkvene velikodostojnike. Iako javno niko nije želeo da komentariše njegovo ponašanje, „Novostima“ je nezvanično rečeno da je u pitanju veliki skandal i da će Đakić, ukoliko je kriv, sigurno odgovarati.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još