Hrvati ukidanjem izbegličkog statusa žele da spreče povratak izbeglih Srba?

0

Srpski demokratski forum (SDF) optužio je danas hrvatsku vladu da najavom ukidanja izbegličkog statusa želi da zaustavi povratak izbeglih Srba čime će, kako se navodi, biti sproveden završni čin etničkog čišćenja.

Predsednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula je u saopštenju SDF-a upozorio da bi najavljena odluka vlade o ukidanju izbegličkog statusa za osobe izbegle iz Hrvatske imala dugoročne i ozbiljne posledice na tu grupu ratnih stradalnika, kao i na celokupan status i položaj Srba u Hrvatskoj.

– Ta se odluka može shvatiti jedino kao mera kojoj je cilj potpuno zaustavljanje povratka izbeglih Srba i konačno cementiranje stanja prouzrokovanog ratom – ističe Džakula.

Vladu optužuje da se, umesto aktivnih i progresivnih mera u podsticanju održivog povratka i integracije Srba, odlučila za politiku “zaustavljanja povratka i završni čin u etničkom čišćenju Srba iz Hrvatske.

SDF upozorava da bi tom merom izbeglice iz Hrvatske, koje borave u Nemačkoj, Švedskoj ili Kanadi, izgubile pravo na besplatno zdravstveno osiguranje i socijalne naknade. Izbeglice koje se nalaze u BiH, dodaje, izgubile bi pravo na alternativni smeštaj, zdravstvenu zaštitu i pravo na besplatan prevoz stvari prilikom povratka koji osigurava UNHCR.

– Povratnici bi bili dodatno zakinuti činjenicom da u sistemu stambenog zbrinjavanja dobijaju popust pri kupovini stambene jedinice zavisno o broju godina provedenih u izbeglištvu, odnosno na vreme kada su bili registovani kao izbeglice – kaže Džakula.

On je naveo da je prema popisu iz 1991. u Hrvatskoj bilo 568.000 Srba, dok poslednji popis stanovništva govori o njih 186.000, što, naglašava, znači da je 400.000 Srba napustilo Hrvatsku, a od 135.000 koji su se prema službenim podacima vratili, tek je njih 65.000 ostalo da živi u Hrvatskoj.

– Umesto aktivnog rada na podsticanju povratka i kvalitetnoj integraciji povratnika u društvo, vlada se odlučila da zatvoriti oči nad celokupnim problemom, te potezom pera izbriše s dnevnog reda problem koji očito ne zna ili ne želi da reši na način kako to dolikuje ozbiljnoj demokratskoj zemlji članici Evropske unije – poručio je Džakula.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.