Papa Franja dao mafijašima ponudu "koja se ne odbija"

Papa Franja je danas održao svoju najžešću propoved protiv organizovanog kriminala - pred rodbinom nevinih žrtava mafije. Tokom papine molitve za njih u jednoj rimskog crkvi, izgovorena su imena 842 žrtve.

Pošto je izrazio solidarnost sa porodicama žrtvama mafijaškog nasilja, papa Franja je rekao da ne može da završi službu a da se ne obrati i onima koji nisu prisutni a "protagonisti" su mafijaškog nasilja.

Obraćajući se odsutnim članovima mafije, Franja je bio bespoštedan, piše Asošiejted pres.

"Ovaj život koji živite sada neće vam dati nikakva zadovoljstva. Neće vam dati radosti ni sreće", rekao je papa. "Krvavi novac, krvava moć, ne možete to da odnesete sa sobom u sledeći život. Pokajte se! Još ima vremena da ne završite u paklu, koji vas čeka ako nastavite ovom stazom".

Papa Franja je često govorio o zlu korupcije i napisao je kratki priručnik o korupciji i grehu 2005. godine, dok je još bio arhiepiskop Buenos Ajresa. Jučerašnja služba je, međutim, bilo prvo veliko obraćanje žrtvama italijanskog organizovanog kriminala.

Porodice žrtava mafije okupljaju se svakog 21. marta - prvog dana proleća - nadomak Rima, na skupu koji organizuje jedan sveštenik, inače tvrdokorni borac protiv mafije.

Mafija je ove sedmice ubila dvogodišnjeg Domenika Petrucelija zajedno sa majkom i njenim pratiocem u južnom Tarantu. Napadači su, naime, otvorili vatra na njihova kola.

Domenikova dva starija brata sedela su na zadnjem sedištu i izvukla su se neozleđena.

Papa Franja je ovaj zločin pomenuo u svom obraćanju mafijašima, koje je završio rečima: "Imali ste očeve, imali ste majke. Mislite na njih. Plačite malo. I preobratite se".

Izvor: b92

Pogledajte još