Ukrajina: Masovni protest u Odesi

0

Hiljade ljudi su danas izašle na ulice Odese, ključnog lučkog grada Ukrajine, na proteste protiv vlasti u Kijevu.

Demonstranti su nosili zastave Ukrajine, Rusije i Krima, skandirajući „Ukrajina i Rusija su zajedno“, „Odesa je ruski grad“, „Odesa protiv nacista i oligarha“ i „Referendum“.

Učesnici protesta su zahtevali da vlasti puste iz zatvora Antona Davidčenka, lidera Narodnog alternativnog saveta za koordinaciju javnih udruženja, i da prestanu sa proganjanjem drugih aktivista optuženih za širenje separatizma.

Obraćajući se demonstrantima, Sergej Bovbolan, član Gradskog veća Odese, je rekao kako su zvaničnici u Kijevu u stvari u ratu sa sopstvenim narodom jer većina Ukrajinaca ne podržava njihovu politiku.

Grigorij Kvašnjuk, takođe član Gradskog veća, istakao je da su u Ukrajini „gangsteri došli na vlast“ i da je potpuno besmisleno podnositi žalbe kancelariji državnog tužioca jer je on sam predstavnik (nacionalističke, ekstremno desničarske) partije Svoboda.

Sa proteasta u Odesi je takođe apelovano na ukrajinsku vladu da obuzda kampanju dezinformacija, koju sprovode kijevski mediji i da prestanu da vrše pritisak na TV kanale koji podržavaju opoziciju ili prenose programe iz Rusije.

Izvor: Blic/ foto: AP

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.