Rusi zauzeli još jednu krimsku bazu: Bacali bombe i zarobili 80 vojnika

Ruski vojnici napali su pomorsku bazu u Feodosiji, na zapadu Krima, u ranim jutarnjim časovima koristeći oklopne transportere i šok bombe, napisao je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane za Krim Vladislav Seleznjov, prenela je agencija AFP.

Kada su zauzeli bazu u Feodosiji, ruski vojnici su pritvorili oko 80 ukrajinskih vojnika u bazi, a dvojicu ranjenih Ukrajinaca odveli su negde helikopterom, saopštilo je ministarstvo, prenela je agencija AP.

Baza u krimskoj luci Feodosija bila je jedna od nekoliko vojnih objekata na kojima se još vijorila ukrajinska zastava, posle ruske aneksije, navela je agencija Rojters.

Rusija je prošle sedmice pripojila svojoj teritoriji Krim, uprkos protivljenju međunarodne zajednice.

Ukrajinski poručnik Anatolij Mozgovoj potvrdio je u telefonskom razgovoru britanskoj agenciji da je bazu zauzela ruska vojska, navodeći da je bilo pucnjave i da su ukrajinski vojnici razoružani.


Na Krimu rublja u zvaničnoj upotrebi

Na Krimu je danas počela zvanična upotreba ruske rublje, preneo je Itar tasi.

U nacionalnoj valuti Rusije obračunavaju se sva plaćanja, ako je jedna od strana rezident Rusije.

Neki objekti, među kojima hoteli i restorani, počeli su da primaju rublju i pre 24. marta. U prodavnicama Krima pojavile su se dvojne cene, u rubljama i grivnama, po utvrđenom kursu od 3,8 rubalja za jednu grivnu.

Dvojne cene su naročito prisutne kod robe čija je vrednost iznad 1.000 grivni (95 dolara).

U skladu sa zakonom o priključivanju Krima Rusiji, kao valuta na teritoriji te republike i grada Sevastopolja utvrđena je ruska rublja.

Do 1. januara 2016. godine biće dozvoljena upotreba nacionalne valute Ukrajine - grivne, u kojoj će moći da se obavljaju obračuni u gotovinskom i bezgotovinskom vidu.

Posle tog datuma rublja će postati jedina zakonska valuta na poluostrvu Krim, podseća Itar tas.
adbuka oglasi

Keri se nada saradnji

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je danas da se nada da situacija oko Krima neće uticati na saradnju sa Rusijom na međunarodnim naporima na uništavanju sirijskog hemijskog oružja.

"Sve što mogu reći jeste da se nadam da će ista motivacija koji je rukovodila Rusiju da bude partner u ovim nastojanjima i dalje postojati", rekao je novinarima Keri u Hagu, gde će prisustvovati hitno sazvanom samitu Grupe sedam (G7).

Vlada sirijskog predsednika Bašara al Asada pristala je da uništi svoj arsenal hemijskog oružja, posle hemijskog napada kod Damaska kada je ubijeno na stotine ljudi, prošle godine, prenela je agencija Rojters.

Keri je dodao da su SAD spremne, da ukoliko Sirija hoće, "mogli da pređu u brže" rešavanje pitanja tog oružja.

Sastanak G7 u Hagu je priliku da razgovaraju evropski lideri sa američkim predsednikom Barakom Obamom o odgovoru Zapada na rusku aneksiju Krima i mogućem isključenju Rusije iz te organizacije.

Izvor: B92, Blic, Večernje novosti
Foto: AP - Ivan Sekretarev

Pogledajte još