Završena potraga: Snimljeno još mogućih delova nestalog aviona

Australijski AP-3C Orion samo je jedan od "tragača" za nestalim avionom / Foto: Jason Reed - Beta-AP

Kako prenosi Gardijan, australijski premijer rekao je da je na tu lokaciju odmah upućen brod, ali je takođe istakao da bi moglo da se ispostavi da ti delovi nemaju veze sa letelicom koja je nestala još 8. marta.

Član posade australijskog aviona koji je pronašao nove objekte rekao je da je njegov tim uočio nekoliko predmeta u okeanu, od kojih su neki bili i narandžaste boje, a neki sive. Leteli smo veoma nisko i tako smo uspeli sve to da vidimo, rekao je on.

Međutim, istraga je za danas završena bez konkretnih rezultata jer je pao mrak i nastavlja se sutra.

Pre vesti da je australijski avion uočio neke objekte u Indijskom okeanu, daleko do obala Australije, jutros je udarna vest bila da je jedan kineski avion, koji je učestvovao u potrazi za malezijskim avionom, otkrio u južnom delu Indijskog okeana nove objekte. Ti objekti su četvrtastog oblika i bele boje. Sastoje se iz dva veća dela i manjih elemenata, rasutih u prečniku od nekoliko kilometara, navela je kineska agencija Sinhua.

Međutim, kinesko Ministrastvo inostranih poslova saopštio je da kineska vlada ne može da potvrdi da objekti koje je uočio kineski avion imaju vezu sa tim avionom. Prema rečima portparola Ministarstva, Honga Leija, kineski avioni će početi da pristižu na jug Indijskog okeana sutra, preneo je Rojters.

Na lice mesta odmah je upućen supermoderan avion Američke mornarice P-8 Posejdon, ali on danas nijre mogao da pronađe te poslednje uočene objekte u Indijskom okeanu.

Nekoliko zemalja, među kojima su Kina i Australija, ranije su pomoću satelita uočile elemente na udaljenosti od oko 2.500 kilometara od australijske obale, za koje se veruje da su ostaci aviona koji je nestao 8. marta.

Potragu u Indijskom okeanu predvode australijske pomorske vlasti.

U tu oblast u subotu je poslato šest aviona, koji pretražuju oblast koja je otprilike veličine Danske.

B92, Nadlanu

Pogledajte još