Kako vaspitati decu: Čvrstom rukom ili nežnom?

Da li je bolje popunjavati im slobodno vreme časovima klavira, jezika, sportskim treninzima ili pustiti ih da bezbrižno uživaju u detinjstvu i tinejdžerskom periodu?

Hiperroditeljstvo
U savremenom, materijalnom svetu odraslih, posebno se cene kuća, posao, savršen izgled, pa i roditelji žele tako savršenu decu, da bi upotpunili ovu sliku. I analize stručnjaka u svetu pokazuju da današnje mame i tate, više nego ikad u istoriji, žive kroz svoje potomke, forsiraju im ono što oni zapravo žele i opčinjeni su potrebom da budu uspešni na svim poljima. To je jedan od razloga što ih još u vrtiću upisuju na časove stranih jezika, vode na ples ili karate. Ova pojava se popularno naziva hiperroditeljstvo, a najčešća posledica kod starijih i najmlađih je stres, koji je stalno prisutan.

Visoka očekivanja ambicioznih mama i tata mogu negativno da utiču na decu i spreče ih da uživaju u detinjstvu i mladosti. Psiholozi upozoravaju da, kada odrastu, takve ličnosti neće biti samostalne, jer im je najraniji period života protekao prema rasporedu koji su im odredili roditelji. I stalno nadgledanje, dok se igraju i zabavljaju sa svojim prijateljima, kontraproduktivno je, uskraćuje im slobodu i kreativnost.

Stručnjaci upozoravaju da su odrasli danas previše koncentrisani na to da eliminišu sve opasnosti i rizike, bolove i neuspehe iz života svoje dece. Pa, kako da se kasnije u životu izbore za svoja prava ili pobede u raspravi, ako su uvek imali podršku starijih koji su vodili njihove "bitke"? Psiholozi smatraju da takve ličnosti neće smeti da rizikuju, ni da se staraju o sebi, kada odrastu. Zauzeti organizovanjem, nadgledanjem, merenjem i popravljanjem svega što deca rade, roditelji su zaboravili da svet treba da prilagode deci, a ne obrnuto.

Sporo roditeljstvo
Poslednjih godina se "sporo roditeljstvo" vraća na scenu. Ono nas uči da je detinjstvo put do odraslih, a ne projekat. Nalaže da se uradi prava stvar u pravom trenutku, dozvoljava klincima da istražuju svet i postepeno otkrivaju sebe, svoje slabosti, vrline i mane. Omogućava im da spoznaju svoje talente, sve ono u čemu su dobri, ali bez pritiska. Roditelji su tu da ih podrže, ali i da se izmaknu, povuku, odustanu od kontrole i dozvole im da budu deca. Pre svega, da uživaju zajedno sa njima u njihovom odrastanju i mudro iskoriste svoje vreme. Daju im mogućnost da naprave greške i loše izbore, jer će kada odrastu biti jači, uporniji, pošto su izvukli pouke iz neuspeha.

Sporo roditeljstvo omogućava najmlađima da budu srećni i zadovoljni, da se snađu u životu. Mame i tate koje to primenjuju poštuju svoje mališane i veruju im, tvrde stručnjaci. Puštaju im da se igraju i uče kroz igru, daju im slobodu da istražuju i koriste maštu. Isto tako im dozvoljavaju da izaberu profesiju. Oni primenjuju osnovna načela roditeljstva i obezbeđuju: zdrave obroke, dovoljno sna, vreme za igru i razbibrigu, slobodu da istražuju svet, mogućnost da izaberu životni put. Na kraju, najvažnije je da decu volite, pružite im nežnost i pažnju, bez uslovljavanja.

Psiholozi savetuju savremenim mamama i tatama da se opuste, balansiraju između previše i premalo. Ako malo usporite ritam, videćete da će deca biti zdravija emocionalno, fizički i mentalno. Kada učiteljica kaže da je vaše dete talentovano za crtanje, nemojte odmah da tražite učitelja slikarstva, kod koga će se usavršavati. Ako novi Pikaso leži u njemu, budite sigurni da će naći način da se ispolji.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još